Biznis

FOTO: MHE Čajdraš primjer uspješne investicije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: MHE Čajdraš primjer uspješne investicije – Mini hidroelektrana u Gornjem Čajdrašu,na cjevovodu pitke vode, primjer je uspješne investicije sa više aspekata ističu u Javnom preduzeću Vodovod i kanalizacije Zenica. Osim dobiti za ovo preduzeće od pola miliona maraka na godišnjem nivou, ova centrala je korisna i za društvenu zajednicu jer se uplaćuju koncesione naknade po dva osnova.

Električna energije se prodaje Elektroprivredi BiH. Javno preduzeće Vodovod i kanalizacije Zenica je ulaganjem vlastitih sredstva od milion i 200 hiljada maraka dobio objekat koji se već do sada isplatio.

Tehnički direktor VIK-a, Nedim Šečić, ističe da ova mini centrala na cjevovodu pitke vode, koja je počela sa radom u avgustu 2012. godine, nema nijednu lošu stranu, a puno je dobrih, među kojima je proizvodnja energije na ekološki prihvatljiv način.

Mini centrala snage 485 kilowata, ima godišnju proizvodnju od oko tri miliona i 200 hiljada kilowat sati. Godišnja dobit je 500 hiljada maraka sa PDV-om. Do danas radi bez dana zastoja. Osim za VIK, mini centrala je od koristi i za društvenu zajednicu, jer se isplaćuju dvije koncesione naknade. Preduzeće VIK se izborilo za petogodišnji garantni rok. Za proteklih pet godina nije bilo nikakvih troškova održavanja, pri čemu se godišnje obave dva servisa sa minimalnim troškovima, oko dvije hiljade maraka. (Š.B. RTVZE)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno