Info

Foto: Maratonci stigli u Potočare, među njima i Zeničanin Kenan Hrustanović

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Foto: Maratonci stigli u Potočare, među njima i Zeničanin Kenan Hrustanović – Maratonci koji su jutros startovali sa Tuzlanske kapije stigli su večeras na cilj u Memorijalni centar Potočari gdje će se sutra obaviti dženaza novim identifikovanim žrtvama genocida u Srebrenici počinjenog u julu 1995.godine, njih 127 od kojih 12 maloljetnika. Oko 7.000 ljudi iz cijele BiH i inostranstva koji su već stigli u Potočare dočekalo je maratonce, bicikliste, učesnike Marša mira, motoriste…

Među maratoncima je i naš sugrađanin Kenan Hrustanović –

Video+foto: Kenan trči supermaraton do Potočara

Pred ulazom u Potočare uz cestu aplauzi podrške svim sudionicima maratona, biciklistima među kojima i Mostarci, učesnicima Marša mira. U samom kompleksu Memorijalnog centra Potočari tišina. Bez aplauza i bez glasno izgovorenih riječi. Samo blještavilo čiste bjeline potočarskih nišana na mezarju opominje i govori, podsjeća da je ovdje prije 21 godinu izvršen strahovit i jeziv zločin presudom Međunarodnog suda okarakterisan kao GENOCID u kojem je za nekoliko dana mjeseca jula 1995.godine likvidirano 8.372 ljudi.

Maraton je protekao bez ijednog jedinog problema. Cijelim putem od Tuzle do Potočara učesnici su imali punu podršku i pratnju policije, počev od tuzlanske, pa živiničke, zatim je policija u Kladnju preuzela pratnju grupe od 22 maratonaca, da bi potom i policajci u Vlasenici, Milićima i Bratuncu korektno i profesionalno obavili svoj zadatak i potpuno bezbjedno dopratili maratonce do cilja.

Dževad Malkić je čovjek koji je najzaslužniji što se ovaj maraton premijerno organizovao na najbolji mogući način. On je, podsjetimo, trener atletike u AK Sloboda Tehnograd iz Tuzle. Rođen je u Srebrenici 1990.godine i imao je svega pet godina kada su u srebreničkom genocidu pobijeni njegovi najbliži iz bliže i dalje porodice i rodbine. Malkiću je veliku pomoć u organizaciji pružio policajac iz Živinica Mirzet Halilović, pripadnik MUP-a Tuzlanskog kantona koji je kao i Malkić i ostali atletičari iz Tuzle koji su bili sudionici maratona već afirmisani i poznati maratonac.

U grupi od 22 maratonaca bili su i učesnici iz Cazina, Velike Kladuše, Bihaća, Zenice, Stoca, Sarajeva, Tuzle. U Srebrenici smo sreli i motoriste iz Italije, dvoje ih je iz Milana: Maria Elena Baruffaldi i Guido Bonardi, a s njima je bio i Gianni Forti iz Monfalconea. Legendarna bosansko-hercegovačka olimpijka Bibija Biba Kerla, učesnica dvije Olimpijade i aktuelna zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo koja također je istrčala finalnu dionicu ovog supermaratona.

Prelijepu sliku vidjeli smo večeras u Bratuncu. Dvoje zaljubljenih Fata i Azir koji žive u Bratuncu svjedoče da ipak ljubav i vjera u ljudske vrijednosti pobjeđuje zločin i izvršioce zločina okarakteriziranog kao GENOCID.

Sutra u 11 sati počinje klanjanje dženaza namaza za 127 identifikovanih žrtava genocida, a očekuje se dolazak brojnih gostiju, među kojima domaći i međunarodni političari, ambasadori, vjerski službenici i javne ličnosti.  (tekst i foto: Nermin Bise/24sata.info)

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno