Biznis

FOTO: Manje od 1.000 metara do probijanja najvećeg bh.tunela, Tunela Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Radovi na izgradnji tunela Zenica na poddionici Ponirak – Vraca za sada se odvijaju po planiranoj dinamici, a do završetka probijanja ostalo je još manje od jednog kilometra iskopa.

Tunel Zenica predstavljat će najduži tunel na dionici Koridora 5C u Bosni i Hercegovini, ukupne dužine 3.380 metara, a na njegovom probijanju radi veliki broj radnika 24 sata dnevno, na četiri napadna mjesta, ulazima i izlazima tunela te na čelima tunelskih cijevi.

Ahmed Mušija, šef projekta JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine za poddionicu Ponirak – Vraca, je kazao da je do sada sa sjeverne strane iskopano 1.400 metara, a s južne strane blizu 1.000 metara.

“Ostalo nam je još da iskopamo negdje oko 900 metara tunela. Radovi se rade prema dinamici, zadovoljni smo sa kvalitetom radova i do sad nismo imali težih povreda na radu. Urađeno je čak 1.400 metara sekundarne obloge tunela, finalni beton koji vidimo kad se vozimo kroz tunel, tako da smo sa ovim radovima na ovom tunelu izuzetno zadovoljni”, kazao je Mušija.

Izvođač radova na ovoj poddionici je Euro-Asfalt, a nadzor vrši turska kompanija Proyapi. Vrijednost Ugovora za izgradnju poddionice Ponirak – Vraca je 59 miliona eura bez PDV-a, a sredstva su osigurana putem Evropske investicijske banke u visini od 50 miliona eura i bespovratnim sredstvima Evropske unije u visini od 19 miliona eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan. KLIX



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno