Zenica

FOTO: Lisac- planina ljiljana

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
FOTO: Lisac- planina ljiljana- Neuobičajenim koncipiranjem naših planinarskih tura, odavno smo zaintrigirali sve one koji planinare sa “Azimuth 135”. Dosta sati pripremnog rada utrošimo iznad topografske karte, u Google Earth-u, u razgovoru sa lokalnim stanovništvom, a predanim pristupom organizaciji i realizaciji ture, želimo sve to pokazati planinarima na terenu. Odavno smo oko bacili na Šerićku planinu, dio grede koja se s jugoistočne strane, preko Pašinca povezuje sa Liscem, a sa sjeverozapadne, preko Javorja sa Vučijom planinom. Na zapadnoj strani omeđuje je dolina rijeke Jasenice, a sa istočne padine prema Doglodama (Šerići, Vukotići, Jastrebac) i Orahovici. Ovaj predio, prekriven tepisima poljana i livada prepunih poljskim cvijećem, na prosječnoj nadmorskoj visini od 1200 mnv, bio je cilj naše nove, do tada potpuno nepoznate planinarske ture.
Dvadeseti dan juna, sama sredina 2021. godine i početak ljeta, okupio je 60 učesnica i učesnika, iz Zenice, Breze i Sarajeva. Iz živopisnog sela Jastrebac, kolona se uputila prema prijevoju Prlesa, sa kojeg se može sići i u Vukotiće i u Orahovicu i uputiti na Crne Glave i Površ (greda između Bistričaka i Orahovice) i u masiv planine.
Nakon sat i pol hoda, izašli smo na livade iznad Dobrih voda i došli smo do Korita. To je raskrsnica puteva u ovom dijelu planine i strateški izuzetno bitno mjesto. Pretpostavke historičara su da je upravo ovuda austrijski princ-palikuća Eugen Savojski sagradio put da bi zaobišao Vranduk tokom njegovog paklenog pohoda ujesen 1697. godine. Na Koritima smo ispunili još jedan cilj naše ture, a to je pronalazak najljepšeg ukrasa naših planina, kralja visinskih livada i simbola naše zemlje, endemske vrste bosanski ljiljan. Voda na Koritima je bila okrjepa, ali i dopunjavanje zaliha, jer “rosi na +45°C”, kako reče jedan učesnik.
Planinarska staza je trebala da poveže Korita i Javorje, što je trasa, pretpostavlja se, starog rimskog puta koji je povezivao zeničko polje i dolinu rijeke Usore i dalje ka Tesliću i Banja Luci. Vodi nas preko lokaliteta Delčići, Sinanovića brdo, Šarampov, Tumića Glava, Mravulj do Javorja. Na Javorju smo obišli i lokalitet spomenika borcima nemilskog kraja i branilaca Zenice iz Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992 – 1995. Konačno, preko Male Ravni (Volinog vrela) sišli smo u selo Šerići, čime smo napravili polukrug dužine 16,7 km.
Cijelu turu s nama je planinario i član stanice Gorske službe spašavanja Zenica Almir Tabaković sa potražnim psom Atosom.
Čini nas sretnim što ovakve ljepote zeničkog kraja možemo pokazati našim planinarima i što ovaj predio može postati značajna turističko-planinarska tačka.


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno