Kultura

FOTO: Likovna izložba –  Burhanubdin Husagić Burho i Dragoljub Marić

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Likovna izložba –  Burhanubdin Husagić Burho i Dragoljub Marić. Galerija Sinagoga u Zenici – Burho se školovao na Akademije likovnih umjetnosti u Ljubljani  na kojoj je diplomirao 02.03.1989 god. i stekao zvanje diplomirani kipar. Profesor B.Kalin smatrao ga je velikim talentom i neka od njegovih djela – skulptura nalaze se i sada u stalnoj postavci akademije u Ljubljani.

Zbog zdravstvenih problema Burho je dugo godina bio udaljen od umjetničkog stvaralaštva, ali nakon uspješnog liječenja on se ponovo vratio umjetnosti i prije nekoliko godina uradio bistu  svoj autoportret zbog čega smo svi sretni.Na izložbi smo imali priliku vidjeti mnoga njegova djela crteže i skice koje je radio kao učenik Srednje škole za primjenjene umjetnosti u Sarajevu i kao student Akademije likovnih umjetnosti u Ljubljani.

Ova izložba predstavila nam je i Dragoljuba Marića, slikara koji je do sada imao 30 kolektivnih izložbi i 10 samostalnih izložbi a učestvovao je i na  15 likovnih kolonija.Veliki doprinos ovoj izložbi dala je i Lejla Sarajlić koja je u uvodnom govoru predstavila autore. Izložba ima poseban značaj jer svi koji smo pomogli Burhi da se vrati sa ovim svojim djelima, Muzej grada Zenica i veliki broj posjetilaca, smo pokazali da ga nismo zaboravili.

Tekst i fotografije Milenko Šećerović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno