Zenica

FOTO/ Lastavica: Mevlud i zikr kao uvod u centralnu svečanost

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U okviru vjersko-kulturne manifestacije Lastavica, večeras je na istoimenom platou upriličen mevlud i zikr, koji je bio uvod u centralnu svečanost koja će se održati sutra.

Nakon zajedničkog klanjanja akšam-namaza program je otvorio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica, mr. Jakub-ef. Salkica, koji je poselamio prisutne i iskazao dobrodošlicu na plato Lastavica.

Mevlud i zikr je izveo hor Medžlisa Islamske zajednice Doboj, dok je prigodno predavanje održao hafiz Nijaz Aganhodžić, profesor u Medresi “Osman-ef. Redžović” u Visokom.

Hafiz Aganhodžić podsjetio je na važnost tradicije.

– Tradicija jednoga naroda je korijen. Ako je korijen dublji, tradicija je duža i jača, a ako je plići, nestabilan je i slab. Ova vaša svečanost ima ogromnu važnost i zato je važno da se okupljamo ovdje, jer mi Bošnjaci konstantno moramo ponavljati ko smo i šta smo, kako sebi tako i drugima – rekao je Aganhodžić.

Safet Šišman, rođen 1935. godine u Seocima kod Zenice, od svoje sedme godine dolazi na Lastavicu.

– Doživio sam svakakvih vremena, i onih kad se nije javno smjelo ni klanjati ni učiti Kur’an. Sada je hvala Allahu dobro i nadam se da će uvijek ovako biti – ističe Šišman.

Hadži Habiba Pašalić, iz zeničkog naselja Puhovac, također pamti brojne Lastavice. Rođena je 1943. godine.

– Duša mi je na mjestu kad vidim ovoliko ljudi. Da nam dragi Allah dž.š. čuva ovakva mjesta, našu djecu i našu lijepu Bosnu i Hercegovinu. – ističe hadži Habiba.

Manifestacija Lastavica počela je 29. jula, i ponudila je veliki broj vjerskih, kulturnih, edukativnih i sportskih događaja.

Centralni vjerski program manifestacije na programu je sutra, uz lastavičke poruke muftije zeničkog hfz. prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarevića i muftije goraždanskog Remzije-ef. Pitića, a večeras nakon mevluda dovu je proučio Mustafa-ef. Spahić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno