Zenica

FOTO: Kako je “konkurentski” Penzionerski dom ZDK među prvim pomogao Domu za stara lica nakon požara

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Iako su formalno “konkurencija”, osoblje i menadžment Penzionerskog doma sa stacionarom Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) među prvim su priskočili u pomoć “komšijama” u Domu za stara lica Grada Zenica prilikom prošlosedmičnog požara koji je pogodio ovu ustanovu.

Naime, oba doma se nalaze čak i relativno blizu, jedan u babinoj rijeci,a  drugi u Crkvicama, jedan je “prijetratni državni”, danas pod ingerencijama Kantona, drugim upravlja Gradska uprava, a ona primaju stara i iznemogla lica.

Radnici ovog doma, Mahir Vrškić i Armin Mujkić, bili su 24 sata na raspolaganju, dio štićenika Doma za stara lica je prebačen privremeno u Penzionerski dom, na raspolaganje je dato vozilo za medicinsku pomoć, a potom je uslijedila pomoć i u materijalu. Penzionerski dom je “ustupio” i dva domara, koji su pružali tehničku pomoć na interventnim mjerama da se čim prije štićenici vrate u Dom

Inače, u javnosti i posebno van granica BiH, često dolazi do zamjene obzirom da je daleko “popularniji” i “zvučniji”, ali i “stariji po stažu”, kao i lokacijski popularniji je Penzionerski dom ZDK.

Tako je bilo i po izbijanju požara, baš kao i u ranijoj aferi sa kurbanskim mesom, mnogi su mislili da se radi o ovom domu.

– Ne postoji konkurencija kad se dogodi nesreća, kad je bilo ko u problemu. Mi smo na raspolaganje dali sve svoje resurse, ljudske i materijalne. Želimo vjerovati da bi i drugi postupili na isti način. Osim privremenim i urgentnih mjera, dali smo do znanja da mogu računati na našu pomoć do daljnjeg, jer i jedni i drugi smo tu zbog klijenata, štićenika i oni koji rade isti posao ne bi trebalo da se ponašaju “suparnički”, istakao je Damir Jukić, direktor Penzionerskog doma ZDK.

Nezvanično, od zaposlenika saznajemo zanimljiv podatak da je direktor Jukić od noćnih sati u vrijeme izbijanja požara u narednim danima koordinirao akciju pomoći iz bolničke postelje, gdje se nalazio nakon operativnog zahvata. Na naš upit kratko je odgovorio – Ma, nije bitno gdje sam ja bio i gdje sam, bitno je da smo pomogli tim ljudima.

Prethodnih sedmica Penzionerski dom je postao nosilac Certifikat bonitetne izvrsnosti A+, ali i laureat Zahvalnice MUP-a ZDK u povodu Dana policije. Uvjereni smo da će ovakvi rezultati, ali i višegodišnji prijegorni rad biti konačno prepoznati i u lokalnoj zajednici, Gradu Zenica, iz koje dolazi daleko najveći broj korisnika/štićenika, ali i zaposlenika ove javne ustanove.

 

 

 Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno