Zenica

FOTO: Javna tribina “Linija (od)brane- Posljednji spas za rijeku Bosnu!”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U prostorijama MZ Janjići je 14.12.2021 održana javna tribina “Linija (od)brane: Posljednji spas za rijeku Bosnu!” u zajedničkoj organizaciji nekoliko nevladinih organizacija, članica koalicije za rijeke. Javnoj tribini je prisustvovalo oko 60 građana, i to 11 aktivista, 2 predstavnika Agencije za vodno područje rijeke Save, 2 gradska vijećnika, 3 predstavnika političkih partija (SDP i Naša stranka), te 42 mještana MZ Janjići, Gorica, Putovići i Brist. Iako je bilo omogućeno i online prisustvo, tribinu su preko interneta pratila samo 3 učesnika.

Na početku tribine prisutnima se obratio predsjednik mjesne zajednice Janjići Miralem Kaknjo. Jelena Ivanić, profesorica ekologije i zaštite životne sredine, aktivistkinja, potpredsjednica Centra za životnu sredinu Banja Luka, također je pozdravila skup te izrazila nadu da ćemo uspjeti sačuvati rijeku Bosnu. Robert Oroz, predsjednik Ekološko-humanitarne udruge „Gotuša” iz Fojnice govorio je o njegovoj borbi za rijeku Željeznicu koju je trajala više od deset godina, te o važnosti očuvanja prirode u Bosni i Hercegovini.

Ulrich Eichelmann, ekolog i konzervator koji se bavi očuvanjem i restauracijom rijeka, 2014. godine nagrađen Velikom nagradom za očuvanje prirode, zaštitom rijeka diljem Evrope bavi se više od 20 godina. Ulrich je izvršni direktor organizacije RiverWatch, koordinator kampanje “Plavo srce Europe” i producent filma “Climate Crimes”. Prisutnima je prezentirao negativne posljedice hidroelektrana i negativna iskustva iz Austrije, u kojoj postoji skoro 5000 hidroelektrana i nema slobodnih rijeka kao što je rijeka Bosna.

Pippa Gallop, aktivistica organizacije BankWatch CEE, putem video linka prezentirala je borbu za rijeke na Zapadnom Balkanu kroz monitoring i zagovaranje kod finansijskih institucija i banaka koje bi trebale kreditirati samo one projekte koji nemaju negativan uticaj na okolinu.

Emina Veljović, MA Javne uprave i međunarodnih odnosa, usmjerenje “okolišne politike”, dipl. pravnica, izvršna direktorica Udruženja “Resursni Aarhus centar u BiH”, prezentirala je pravne aspekte zaštite rijeke Bosne.

Dr.Sc. Samir Lemeš, predsjednik upravnog odbora Eko Foruma Zenica i ekološki aktivista prezentirao je retrospektivu borbe protiv HE Janjići.

Prezentacije su dostupne za download:
– Ulrich Eichelmann
– Emina Veljović
– Samir Lemeš

 Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno