Ljudi

FOTO: Jasmina Kahriman – protetičarka koja stvara brend “JK Studio” vintage haljinama

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Jasmina Kahriman – protetičarka koja stvara brend “JK Studio” vintage haljinama – Zeničanka Jasmina Kahriman (28), zubni tehničar-protetičar po struci, nakon obavljenog pripravničkog rada u Domu zdravlja u Zenici i uspješno položenog stručnog ispita, nije imala priliku nastaviti raditi posao u struci i ostvariti se kao zubni tehničar. Pronašla se u sasvim drugačijoj i nikako sličnoj branši od one za koju se obrazovala. Ne znamo u kojem smjeru će nas život odvesti ali put na kojem je Jasmina danas, vodi je ka cilju uspjeha. Ono što ona danas radi mnogi su prepoznali, pohvalili, prihvatili, odabrali, kupili i drugima preporučili. Naime, Jasmina je svoju pažnju usmjerila na svijet mode, krojenja i šivenja za žene koje nose hidžab.

-„Jedan period sam radila za bosanskohercegovački brend dječijih slikovnica, svima nama poznat pod nazivom ” HAGI”. To mi je donijelo lijepa iskustva i istančalo moju preciznost u radu sa industrijskom mašinom. Danas su moji proizvodi uglavnom haljine, šivene za potrebe žena koje nose hidžab. Blejzeri od različitih sastava štof materijala, sakoi, šanel – sakoi i kaputi sa podstavom, od čohe ili pletenine, debljeg štofa, suknje od štof materijala, kombinovana pletenina sa vintage detaljima, potenciranje prirodnih materijala koristeći lan, pamuk, viskozu“ – rekla je Jasmina koja je godinu dana bila na obuci kod modnog dizajnera kako bi prvenstveno naučila šiti odjeću za sebe.

-„Šivenje je bila moja vlastita potreba. Na našem tržištu vrlo često se plasira sintetika, poliester koji predstavlja dominantni udio u sastavu materijala. To mi se nije sviđalo, naročito u ljetnim danima kada bez obzira na visoke temperature, koža treba da bude prekrivena prirodnim materijalom, kao olakšavajuća okolnost da bi se ispunile potrebe jednog dana, naročito kada govorim o zaposlenim ženama koje provode dugo vremena na poslu, a ne materijalima koji imaju doslovno udio najlona u svojoj strukturi. To me zapravo motivisalo i probudilo mi želju da se edukujem koliko god je to moguće više o upoznavanju s materijalima i tako odredim onaj koji ispunjava moja očekivanja, te shodno tome, pretvorim ga u odijevni predmet. Olakšavajuća stvar u svemu tome bila je moja kreativnost, jer sam uvijek imala afiniteta prema stvarima koje mi se učine kao moja potencijalna oaza mira“ – rekla je Jasmina koja se potom posvetila šivenju i popela na stepenicu više zahvaljujući dobroj prezentaciji  haljina, te su se narudžbe počele nizati jedna za drugom.

-„Čim sam odlučila da predstavim svoje proizvode, počelo je i interesovanje za iste, pa sam onda i počela da ih prodajem. Pozitivno sam iznenađena i sretna“ – rekla je Jasmina koja da nije odabrala ovo za pravac u kojem će njena karijera ići, otkriva da bi bila astronom.

-„Amaterski se ne odvajam od svog teleskopa. Ali u mom životu trenutni teleskop je moja singer mašina i to kažem vrlo zadovoljno“ – rekla je Jasmina čije proizvode možete pogledati na njenom Facebook profilu Jasmina Kahriman https://www.facebook.com/jasmina.kahriman.90

Ona je jedna od onih koje prepreke ne obeshrabruju i ako stvari ne idu po planu, ističe da se vodi onim „sutra je novi i bolji dan“.

-„ Prolaznost života uči me da u svoje razmišljanje ne pohranjujem stvari koje me unazade.  Jedna od ljepših stvari kada ne ide po planu je spoznaja da uz sebe imate one koji vas nesebično vole i podržavaju pokazujući to svojim djelima, a od svega najviše vaše vlastito uvjerenje da ste stvoreni i predodređeni za velike stvari u životu. Izazovi u životu nam pokažu naša stvarna stanja, tako da smo mi naša djela, a ne ono što o sebi govorimo. Iskoristit ću predivan citat poznate književnice Brankice Damjanović koja kaže:”Ti počni da predeš vunu, a Bog će ti već poslati preslicu. Van svake sumnje, hoće ”  – pa tako i ja smatram da u svoje snove treba uložiti sve raspoložive resurse da bi se mogli ubrati ukusni plodovi rada ne sumnjajući u sebe i svoje sposobnosti. Moj životni moto bi se mogao opisati riječima:”Lijepo orijentiran čovjek je onaj kojem je ustrajnost ključ svakog uspjeha. Svojim jezikom i djelima neće te uznemiravati samo velik’ čovjek”- rekla je Jasmina.

Nedavno je njena odjeća dobila novi vizuelni identitet s prepoznatljivim logom na etiketama „JK“, uskoro planira printati eko kese sa svojim logom, ponuditi nove modele vintage haljina i ko zna šta još 😀

-„Drago mi je da ZEDA afirmiše lijepe i pozitivne priče koje nekome mogu biti inspiracija za razvijanje vlastitih afiniteta i sklonosti ka nečemu što mu može donijeti dobit“ – rekla je Jasmina.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno