Info

FOTO: Izviđački projekat “Ne moraš vidjeti sreću da bi je osjetio”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Izviđački projekat “Ne moraš vidjeti sreću da bi je osjetio”  Savez izviđača u Bosni i Hercegovini uz finansijsku podršku Saveza izviđača Francuske u periodu od 5-7. maja je realizovao projekat pod nazivom “Ne moraš vidjeti sreću da bi je osjetio” u Centru za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu u Sarajevu.

Projekat je osmišljen sa ciljem razbijanja predrasuda o slijepim i slabovidnim osobama, podizanja svijesti u društvo o pomenutoj populaciji te poboljšanja inkluzije.

Naime, 12 izviđača iz različitih gradova Bosne i Hercegovine provelo je dva dana u Centru za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu realizujući različite kreativne radionice, učeći o životu, navikama i teškoćama korisnika centra te gradeći nova prijateljstva. U sklopu radionica izviđači su vidjeli kako se koriste različite sprave koje olakšavaju pohađanje škole korisnicima Centra, mobiteli i laptopi sa posebnim aplikacijama, mašine za ispisivanja Brajevog pisma te tehnike čitanja istog.

Kako bi se i ostatku javnosti pokazalo koliko slijepe i slabovidne osobe mogu,koliko se ne razlikuju od bilo koga drugog te kako bi pokazali u kojim segmentima društvo može biti tolerantnije i inkluzivnije, izviđači su noseći natpise sa porukama osmišljenim zajedno sa korisnicima Centra, prošetali gradom sa povezom na očima te se uslikali ispred značajnih institucija društva kao što su zgrada predsjedništva Bosne i Hercegovine, zgrada predsjedništva Federacije Bosne i Hercegovine… Neke od ispisanih poruka su:

“Ne tražimo privilegije samo jednakost”
“Vi nas ne vidite, a ne mi vas”
“Treba mi više zvučnih semafora”
“I ja koristim javni prevoz-omogući mi zvučne signale, ne ograničavaj mi kretanje”
“Ne sažaljevaj me, to me vrijeđa”
“I u mraku čovjek mora da živi”
“Smeta mi auto parkirano na trotoaru”
“Ja hoću, ja mogu i ja ću uspjeti”

Pored sprovedenih radionica u sklopu projekta Savez izviđača je Centru donirao novac u iznosu od 1000,00KM za kupovinu posebne sportske opreme za Goalball, sporta koji je namijenjen slijepim i slabovidnim osobama, a koji zahtijeva specijalnu opremu. Centar za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu ima reprezenatciju goalboalla, koja ostvaruje zapažene rezultate na mnogim međunarodnim turnirima.

I za izviđače i za korisnike Centra ovo je bilo jedno novo iskustvo, obogaćeno novim saznanjima, rastom i razvojem, kao i sklapanjem novih prijateljstava.

Nadamo se da ćete podržati naš projekat i objavitivijesti o istome,jer samo tako možemo doprijeti do šire javnosti i učiniti pozitivnu promjenu.

Izviđački pozdrav Z  D  R  A  V  O !  Koordinatorica projekta Tamara Benderać



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno