Zenica

FOTO: Izviđači uživaju na Smetovima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Izviđači uživaju na Smetovima – Za 13 učesnika prve smjene zimovanja koje organizuje SIGZ sve je idealno, počev od vremenskih uslova, snijega, toplih soba do druženja i odlične hrane

Savez izviđača grada Zenice organizator je po 22. put zimovanja djece i omladine grada Zenice i svojih članova u Domu radioamatera i izviđača na izletištu Smetovi kod Zenice.

EKOLOŠKA ŠKOLA

– Ovo je sastavni dio godišnjeg programa SIGZ-a. Mi je zovemo Ekološkom zimskom školom, prije svega, što naša zimovanja nisu vezana za skijanje, nisu isključivo vezana za aktivnosti na snijegu, mada se provode. Predviđeno je da bude pet smjena zimovanja po pet dana. Prva smjena završava danas. U njoj je bilo 13 mladih izviđača, članova Saveza, od 11 do 14 godina uz koje su načelnik i vodnik te troje ljudi u osoblju, kuhar, domar i čovjek koji se bavi logistikom. Peta smjena završava 24. januara, dan prije početka drugog polugodišta u školama. Ima dosta tema koje prolazimo, uglavnom su to ekološke teme koje uče djecu nekim drugim životnim aktivnostima. Da djeca uvide da ne moraju samo sjediti kraj računara, da mogu ići družiti se sa svojim vršnjacima, da rade sve ono što rade izviđači, kazao je Edin Šarić, predsjednik SIGZ-a Zenica.

On je objasnio da je zdravlje djece na prvom mjestu, da su za drugu i treću smjenu imali zahtjeva da bude veći broj djece, ali da su to odbili iz sigurnosnih razloga. Mjesta ima još u petoj smjeni i zainteresovani se mogu prijaviti. Cijena za članove SIGZ-a je 60 maraka, u što je uključen smještaj, tri obroka dnevno i prevoz. Ukoliko bude slobodnih mjesta, za one koji nisu članovi SIGZ-a cijena će biti 70 KM.

Učesnici prve smjene bili su: Emma Bešić, Ajna Ibraković, Gabriela Kustura, Amer Ljevaković, Tarik Babić, Belma Hodžić. Valentino Šoko, Rayan Kapetanović, Denis Lončarić, Larisa Delić, Semir Mahmić, Asja Šabanović, Nira Šabanović, načelnik smjene Elena Trajkov, vodnik Eldar Hodžić, kuhar Jasmin Imamović, domar Ekrem Tufekčić i starješina Sakib Halilović Piksi.

– Smjena kao smjena bila je veoma zanimljiva, djeca su bila odlična, družila su se. Vjerujem da je svima bilo lijepo. Bitno je da ima djece koja žele da izađu u prirodu, da provedu vrijeme i na snijegu. Drago mi je da su voljni da se odvoje od te tehnologije, svojih mobitela, igrica, kompjutera, da budu malo na čistom zraku. Znamo da u Zenici zrak baš i nije najbolji. Pozivam djevojčice i dječake da se priključe izviđačima, da vide šta to mi radimo, a uvjeren sam da se neće pokajati, već naprotiv da će dobiti priliku da steknu neka nova poznanstva, nove prijatelje, da se druže, rekao je 18-godišnji Eldar Hodžić, vodnik prve smjene, koji je u zeničkim izviđačima četiri godine.

Osim zimovanja na Smetovima, ljetovanja na Boračkom jezeru, dodao je Hodžić, ima dosta džamborija (jamboree) koji se održavaju u različitim državama i dolaze izviđači iz cijelog svijeta.

– I to je doživljaj za sebe. Podijeljeno je na više grana, a svaka od njih ima svoju čar. Zaljubio sam se u ovu organizaciju od prvog dana kada sam pristupio, naglasio je Eldar.

Elena Trajkov, 18-godišnjakinja, načelnica prve smjene, kazala je da je stvarno bilo super sa djevojčicama i dječacima, da su obrađivali razne teme, igrali se, družili…

– Osim igara na snijegu, šetnji, tu su i aktivnosti poput pravljenja zidnih novina o temi zdrave prehrane, pričali smo o diskriminaciji i društvenim mrežama, objasnila je Elena.

Elena Trajkov kaže da se prije tri i po godine priključila zeničkim izviđačima i da je presretna što je dio tima

Na pitanje otkud u izviđačima, odgovorila je da je tu tri i po godine, da je došla sa prijateljima, prvo su išli na Boračko jezero, da im se svidjelo i da su se svi učlanili u SIGZ.

– Druženje mi se baš svidjelo, kao i način na koji u biti izviđači funkcionišu zato što su svi kao jedna velika porodica i svi su dobrodošli, naglasila je Elena Trajkov i dodala kako zenički izviđači imaju privilegiju i sreću što imaju dom na Smetovima i izviđački centar na Boračkom jezeru.

Autor: Mirza Dajić

FOTO. M. Tunović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno