Kultura

FOTO: Izvedbom predstave „Majka ili sve lutke idu u raj“ počeo XVIII festival bh. drame

FOTO: Izvedbom predstave „Majka ili sve lutke idu u raj“ počeo XVIII festival bh. drame  – XVIII festival bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica 2019. zvanično je počeo u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica izvedbom predstave „Majka ili sve lutke idu u raj“ autorice Nedžme Čizmo, u režiji Dubravke Zrnčić-Kulenović i u produkciji Sarajevskog ratnog teatra – SARTR. Festival bh. drame je počeo izvedbom ove predstave u srijedu, 24. aprila i trajat će do utorka, 30. aprila. Pored predstave Sarajevskog ratnog teatra, u okviru Takmičarskog programa će biti izvedeno još šest predstava.

Radnja predstave otkriva odnos unutar jedne porodice u kojoj majka boluje od Munchausenovog sindroma, snažnog emotivnog poremećaja. Koristeći se karakteristikama ovog oboljenja, autorica gradi svoje likove i prati sudbinu dvije sestre, sada već tridesetogodišnjakinje, koje, zbog majčinog zlostavljanja i izolacije iz društva, žive gradeći svoj svijet od lutaka. U predstavi igraju Aneta Grabovac, Andrea Aković, Jasminka Požeg-Božuta i Kaća Hadžifejzović. Dramaturgiju potpisuje Nedžma Čizmo, a scenski pokret Branko Banković. Likovno rješenje scene, kostima, lutaka i izradu lutaka radila je Adisa Vatreš-Selimović, uz pomoć asistentice Melise Musić-Ajkunić na izradi scene i kostima i Naide Đekić na izradi maske. Muziku za predstavu potpisuje Kaća Hadžifejzović.

U četvrtak, drugog dana Takmičarskog programa će biti izvedene dvije predstave. U 16 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo će biti izvedena predstava „Gazi Husrev-beže ili: Bukagije“ autora Džemaludina Latića, u režiji Tanje Miletić-Oručević. U 20 sati, u okviru Takmičarskog programa, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica će biti izvedena predstava „Ali grad me je štitio“ autorice Tanje Šljivar, u režiji Bojana Đorđeva i u produkciji Narodnog pozorišta Užice.

Isti dan, u okviru Pratećeg programa XVIII festivala bh. drame će u Konferencijskoj sali u 18 sati biti upriličeno predstavljanje novih izdanja Sterijinog pozorja, a u 20 sati, u istom prostoru, bit će upriličena promocija knjige „Četiri i po drame“ autora Almira Bašovića.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem