Zenica

FOTO: Izuzetno posjećena promocija prve bh. knjige o iskustvima dijabetičara i preventivi hipoglikemije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Izuzetno posjećena promocija prve bh. knjige o iskustvima dijabetičara i preventivi hipoglikemije –  U prostorima hotela “Zenica” je održana promocija knjige “Sam na vratima hipoglikemije“, autora Harisa Delića i prim.dr.sc.med. Davorke Dautbegović Stevanović, endokrinologa–dijabetologa. Izdavač publikacije koja je štampana na dva jezika, bosanskom i engleskom, je Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, a štampana je uz podršku Novo Nordisk Pharma doo. Recenzentica knjige je dr.sc. Maida Mulić, docent socijalne medicine sa organizacijom i ekonomikom zdravstva.

 Rukopis je nastao kao rezultat dugogodišnje autorove uspješne borbe sa šečernom bolešću, a u dijelu knjige je na stručan način prikazana hipoglikemija kroz sve aspekte koji se dotiču oboljelog, kako psihološke tako i socijalne i ekonomske. Učesnici promocije su bili autori, recenzentica, predstavnik partnera u projektu Salih Valjevac (Novo Nordisk Pharma), direktor INZ-a Senad Huseinagić, direktorica ZZO ZDK Mirzeta Subašić i ratni komandant Patriotske lige Ibrahim Purić, a izuzetno posjećenu promociju je moderirao direktor Gradske biblioteke Midhat Kasap.

 Promocija knjige je održana u prepunoj Crvenoj sali Hotela Zenica, a okupila je, što je neuobičajeno za radni dan i prijepodnevne sati, gotovo dvije stotine osoba, od građana zainteresovanih za ovu tematiku, članova udruženja dijabetičara, do javnih radnika i mladih osoba. U emotivnim obraćanjima autori i saradnici na projektu ukazali su na značaj preventivne i edukacije, kojima će posebno pomoći ovako jednostavno pisano, ali stručno i poučno štivo.

 – Nikad nisam ni sanjao da ću jednog dana napisati priču o bilo čemu, a kamoli o onome što se zove dijabetes mellitus ili šećerna bolest. Dijabetičar sam od svoje šeste godine, a danas imam 43 godine. Na inzulinu sam punih 37 godina. Ove priče zapisao sam iz razloga što je to samo dio onoga što se zove dijabetes. Želio bih da svi oni koji imaju ovu bolest od malih nogu kao i ja, pišu svoju priču, od početka, kao i sve ono što dijabetes nosi svaki dan, mjesec, godinu i godine. Ovo je samo dio istinite priče, a mnogo je dijelova koje bi volio da nekad neko zabilježi, sakupi i sklopi mozaik koji se zove dijagnoza dijabetes mellitus. Volio bi da zabilježi zbog sebe i da shvati koliki je on heroj, jer je pored redovnog života i onoga što on nosi, morao donositi 80 posto više odluka nego onaj koji nema dijabetes. Ovu knjigu i moje teške hipoglikemije napisao sam radi drugih, i generacija koje dolaze. Iskreno, ne bih volio da više iko ikada dobije dijabetes i da prolazi ovaj put, ali sve se dešava sa razlogom. Želio sam ukazati na različita mjesta dešavanja hipoglikemija, naveo je autor Haris Delić.

 – Dobra edukacija, dakle poznavanje bolesti pa tako i stanje hipoglikemije,  je preduslov uspješnog lječenja. Svaki bolesnik mora imati glukometar, samokontrolisati nivo šećera u krvi u skladu sa mogućnostima. Najbolji način da spriječite pojavu niskog nivoa šećera u krvi je česta kontrola i spremnost za brz tretman ako se ona javi.  Vi i Vaš blizak prijatelj ili član porodice morate da naučite da prepoznate simptome, da imate med, koka-kolu, glukozne tablete, bombone ili druge ugljene hidrate koji se brzo apsorbuju uz sebe.  Nizak nivo šećera u krvi može da bude zastrašujući i neprijatan, normalno je da se plašite budućih epizoda. To može da Vas navede da održavate visoke nivoe šećera, smanjujete ili potpuno prekidate terapiju. Dugoročno posmatrano to  vodi komplikacijama, navela je dr. Davorka Dautbegović Stevanović, autorica stručnog dijela.

 Knjiga „Sam na vratima hipoglikemije“  na veoma ličan i suptilan način govori o problemu niskih vrijednosti šećera u krvi tj. hipoglikemiji. Predstavlja prvi tekst ovog tipa, po strukturi i građi, na našim prostorima.

 – Štivo knjige je koncipirano iz dva dijela. Prvi dio knjige ima monografske karakteristike. Autor kroz pet priča veoma slikovito opisuje epizode hipoglikemijskih kriza kroz koje je prolazio u raznim fazama svog života. Veoma intimno, iskreno i osjećajno prilazi problemu hipoglikemija. Na veoma jednostavan način, koristeći jasan pristup, prikazuje simptome hipoglikemije. Koristeći isti pristup, također kroz poduzete aktivnosti svojih roditelja, daje jasnu poruku čitaocu šta poduzeti u tako kritičnim situacijama. Vješto izabranim fotografijama, svakoj priči  autor je dao dodatnu jačinu poruke koju želi uputiti čitaocu. U drugom dijelu knjige je prikazana hipoglikemija kroz sve aspekte koji se dotiču oboljelog, kako psihološke i socijalne tako i ekonomske. Čitaocu je hipoglikemija predstavljena kroz svoje najčešće uzroke uz jasno definisane znakove i simptome. Posebno je stavljen aspekt na značaj noćne hipoglikemije kao i njegu oboljelog nakon prestanka epizode pada vrijednosti šećera u krvi. Informativnosti knjige značajno doprinosi dio teksta koji se odnosi na prevenciju hipoglikemije. Ovu knjigu preporučujem kao dio edukativnog materijala u programima prevencije komplikacija šećerne bolesti, navela je recezentica dr.sc. Maida Mulić.

 Institut za zdravlje i sigurnost hrane



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno