Kultura Zenica

FOTO: Izložba skulptura i grafika povodom 120 godina BZK Preporod BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Galerija „Preporod“ Zenica, u okviru svojih planiranih aktivnosti i u okviru obilježavanja 120 godina Bošnjačke zajednice kulture (BZK) „Preporod“ Bosne i Hercegovine, postavila je izložbu umjetnika iz Tetova ( Makedonija), Valentine Stevanovske i Fehima Huskovića. Radi se o izložbi skluptura i grafika.

Ova internacionalna izložba je otvorena u Galerijskom prostoru Sinagoge, juče, 03.4.2023.godine i ostaje otvorena za sve posjetioce do 08. maja, a može se pogledati u periodu od 12 do 16 sati.

Otvaranju izložbe, pored ostalih, prisustvovali su i učenici Medicinske škole Zenica u pratnji profesorica Amre Redžić i Emre Mašić.

Amina Bajramović uljepšala je otvaranje izložbe izvedbom kompozicije na violini.

Izložba skulptura Valentine Stevanovski  i grafika Fehima Huskovića je spoj neobičnog i nadasve zanimljivog. Dvoje mladih makedonskih umjetnika iza sebe imaju bogat umjetnički opus, a ova izložba je još jedan uspješan pokazatelj njihovog rada.

-Ovdje su predstavljeno pet Valentininih skulptura koje su rađene od inoksa na mramornom postolju, a profesor Fehim je ustvari ovdje predstavio svoje grafike, ali ja bih rekla u tri dijela. Jedan dio predstavlja njegove grafike, uobičajene, jedan dio predstavlja grafike koje predstavljaju bosančicu, a treći dio je ustvari glagoljica, koju je on na jedan umjetnički način predstavio-, kazala je Amna Sofić, predsjednica  Galerije Preporod Zenica u objavi na Zenicainfo.ba.

Umjetnost je stoljećima unazad sklapala prijateljstva među zemljama, a to se pokazalo i ovaj put kroz saradnju Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije. Njegujući ta prijateljstva, ljubitelji umjetnosti imaju priliku vidjeti razne izložbe.

E.Imamović

Foto sa Galerija Preporod Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno