Zenica

FOTO: Izložba “Gradovi i sela budućnosti” održana u Zenici- Promocija EU podrške održivom razvoju u BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Događaj „Gradovi i sela budućnosti“ je nakon Trebinja, Bijeljine i Sarajeva, održan u Muzeju grada Zenice gdje su se građani i građanke, upoznali sa raznovrsnim sadržajima kroz interaktivnu izložbu i edukativna predavanja o održivom razvoju i evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine.

Jedan dio edukativnih predavanja je bio namijenjen individualnim poljoprivredno-prehrambenim proizvođačima, malim i srednjim preduzećima i poljoprivrednicima, a drugi dio mladima kako bi razumjeli energetsku tranziciju i nauku koja je tretira.

Sumea Mujkanović, zamjenica gradonačelnika Grada Zenica, poželjela je dobrodošlicu posjetiocima i posjetiteljkama i istakla da je ova izložba nesvakidašnja prilika da se u Muzeju promoviše ova tema. „Naš put neminovno vodi ka digitalnim platformama u svim oblastima, pa i u privredi i poljoprivredi. Nadam se da u ovoj zemlji imamo dovoljno obrazovanih mladih ljudi koji tu reformu mogu iznijeti“, rekla je gospođa Mujkanović.

Događaj je organizovao Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP) u okviru projekta EU4BusinessRecovery, koji Evropska unija finansira s ciljem smanjenja posljedica izazvanih pandemijom Covid-19 na poljoprivredna i turistička preduzeća, mikro, mala i srednja preduzeća u BiH. Tim povodom, projekat je predstavio različite aktivnosti kojima podržava razvoj poljoprivredno-prehrambenog sektora i promovisao pametnu poljoprivredu, IT i digitalizaciju u poljoprivredi uz efikasno korištenje resursa.

Izlaganjem radova na panelima i razglednica s porukama, ovaj događaj se pridružuje međunarodnoj kreativnoj izložbi „Klima i ja“ Austrijskog kulturnog foruma.

„Nadam se da ovdje možemo saznati šta sve možemo uraditi da promijenimo tok našeg ponašanja prema klimi i okolišu. Drago mi je što su danas tu nastavnici i učenici i to ćemo iskoristiti kao priliku da zajedno rastemo i učimo“, rekla je Sabine Kernthaller, direktorica Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo koji je dio Ministarstva vanjskih poslova Austrije.

Na događaju „Gradovi i sela budućnosti”, predstavljen je i novi Poziv za predaju projekata za apliciranje na bespovratna sredstva Evropske unije i Savezne Republike Njemačke u okviru podrške razvoju poljoprivredno-prehrambenog sektora. Novi Poziv će podržati ulaganja u digitalizaciju poslovanja i jačanje kapaciteta preduzeća u sektoru primarne poljoprivredne proizvodnje.

Željka Vidović, menadžerica projekta EU4BusinessRecovery izrazila je zahvalnost na dobrodošlici gradu Zenici i Muzeju, te je objasnila teme izložbe i osvrnula se na ciljeve projekta: “Do sada smo bili najviše usmjereni na finansijsku podršku u sektoru poljoprivrede i trenutno imamo otvoren novi Javni poziv koji finansira Evropska unija kroz EU4BusinessRecovery projekat, a usmjeren na poljoprivredne proizvođače u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Na raspolaganju je 1 milion konvertibilnih maraka koji će biti iskorišten za digitalizaciju ovog sektora i optimizaciju resursa poljoprivrede koje vidimo da su nam oskudni. Pružamo i tehničku podršku svima koji su zaintresirani za ovu vrstu edukacije i širenja svijesti o temama koje su nam svima važne“, objasnila je Željka.

Javni poziv je otvoren za obrte, samostalne preduzetnike, poljoprivredne zadruge, mikro, mala i srednja preduzeća koja se bave primarnom proizvodnjom voća, povrća, sadnog materijala, vinogradarstva, maslinarstva, mesa, mlijeka, jaja, žitarica, gljiva, ljekovitog i začinskog bilja, te pčelarstvom. Podrška iznosi od 15.000 KM do 300.000 KM po prijavi i može se koristiti isključivo za finansiranje nabavke opreme, mašina, alata, komunikacijskih uređaja, hardvera i softvera za kontrolu, praćenje, upravljanje i nadzor proizvodnih procesa.

Projekat EU4BusinessRecovery je vrijedan 13.7 miliona eura, a finansiraju ga Evropska unija (13 miliona) i Savezna Republika Njemačka (700.000). Projekat provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Deutsche Gesellschaftfür Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i Međunarodnom organizacijom rada (ILO).Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno