Kultura

Foto: Izložba – Bitka za Galipolje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Foto: Izložba – Bitka za Galipolje – U organizaciji Muzeja grada Zenice i Ureda savjetnika za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini, u Zenici je večeras održana izložba fotografija pod nazivom “Bitka za Galipolje“.

Kopnena bitka koja se na Galipolju odvijala od 25. aprila 1915. do 9. januara 1916. godine, kao i pomorska bitka koja je, između 3. novembra 1914. i 18. marta 1915. godine vođena kod Galipolja, bitke su koje zauzimaju najznačajnije mjesto u Turskoj, pa i historiji svih muslimanskih naroda ovog dijela svijeta.

Ataše za kulturu i turizam Ureda za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u BiH, Soner Sahin, istakao je kako je Zenica prvi grad u Bosni i Hercegovini u kome su ove fotografije izložene.

– Ova izložba je posvećena 101. godišnjici bitke na Galipolju, a slike koje vidite ovdje su preuzete iz Generalštaba vojske Republike Turske i to su originalne fotografije koje su nastale za vrijeme rata. Do prošle godine ove fotografije nisu nigdje objavljene tako da je ova premijerna izložba pripala Zenici. Siguran sam da će bosanski narod shvatiti ovu izložbu jer je i sam pretrpio ogromna stradanja i ratove – kazao je Sahin, prenosi Anadolu Agency.

Bitka na Canakkaleu, poznatija kao bitka na Galipolju, bila je jedna od najkrvavijih i najžešćih bitaka u Prvom svjetskom ratu, a prema mnogim pokazateljima i u historiji uopće. Većinu fotografija snimili su u vrijeme bitke vojnici, samoinicijativno, bez svjesne namjere da dokumentuju ratna događanja. Radi se o autentičnim fotografijama koje je za ovu priliku ustupio Arhiv Generalštaba Republike Turske.

Izložba dokumentarne fotografije ima za cilj približiti i dočarati dio atmosfere; dostojanstvo, patnju, bol, patriotizam, hrabrost i beznađe.

Izložba će biti otvorena za posjetioce do 11. aprila 2016. godine.

(Anadolu Agency; Foto: Zenicablog)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno