Zenica

FOTO: Izgradnja javnih česmi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Izgradnja javnih česmi- Obilježavanje Lastavice je godinama konstantno najveći i najbitniji događaj u Slivu Babine rijeke. Ekološko udruženje Eko Tvrtkovac to radi na svoj način i to izgradnjom novih objekata za odmor i rekreaciju na ovom potezu.

Prošle godine, u ovo vrijeme, smo izgradili dva šadrvana, koji su se pokazali kao pun pogodak, jer su skoro svakodnevno zauzeti. Ove godine smo radili i uradili dvije javne česme. Prva, veća, moćnija, prirodnija, jednostavnija, ljepša, skuplja i u prekrasnom crnogoričnom ambijentu nalazi se na početku Postojna, a druga, manja i skromnija, a ipak služi svrsi se nalazi na kraju Postojna, posmatrano iz sela Puhovac.

Druga se nalazi na raskrsnici puta Radinovići-Hrastovac, Slivanj, Posebno se ističe svojom ljepotom prva kamena javna česma koja se može mjeriti ljepotom sa novom zeničkom fontanom , ali je ambijent ove kamene česme mnogo ljepši od zeničkog asfalta. Razdaljina između ove dvije česme je cca 1150 m.

Prva javna kamena česma ima dva izlaza vode i to višak vode od navodnjavanja malina, a drugi izlaz je česma koja će biti stalno u funkciji, jer traži manju potrošnju.

Tokom izgradnje ove dvije javne česme utrošeno je preko 300 volonterskih sati članova udruženja. Iskopano je 300 m kanala (1,5 trasa) od bazena za rezervu vode, položeno je 400 m šlaufa (2 dimenzije šlaufa), doveženo i utrošeno 17 kubika pijeska, doveženo i utrošeno cca 12 kubika kamena (2 ture prikolica od džipa i 1 kamionom), utrošeno je 16 vreća cementa, 1 korito, 1 plastična cijev prečnika 40 cm, , te neophodan vodomaterijal da se sve ispaja i da funkcioniše .

Voda je dovedena sa privatne zemlje vlasnika Karalić Hikmeta, koji nam je ustupio besplatno, na čemu se javno zahvaljujemo.
Takođe se zahvaljujemo i administraciji grada, koji su podržali ovaj projekt tokom Javnog poziva, iako je vrijednost ovih javnih česmi barem 10 puta veća od dobijenog iznosa. Bitno je da su prepoznali i da nas podržavaju u našim idejama, kojih imamo mnogo za ovaj kraj i koje namjeravamo realizirati. Eko Tvrtkovac



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno