Zenica

FOTO: Izabrani najuspješniji sportisti Grada Zenice u 2023. godini

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U organizaciji Sportskog saveza Grada Zenica, Bosansko narodno pozorište Zenica bilo je poprište svečanog događaja – proglašenja najuspješnijih sportista Grada Zenice za proteklu 2023. godinu.

Ova svečanost nije samo prilika za priznanje vrhunskih dostignuća, već je i prilika da se istaknu trud, predanost i strast prema sportu koja je ugrađena u srca i duše svih nagrađenih sportista.

U prvoj kategoriji, nazvanoj “Posebna nagrada za promociju Grada Zenica”, istaknuta su tri izvanredna pojedinca koji su kroz svoje sportske podvige istaknuli ime Grada Zenice širom svijeta, a nagrade je dodijelio prof. dr. Šemo Ormanović. Ismail Zulfić, paraplivač čije su bronzane medalje osvojene na evropskim i svjetskim prvenstvima, kao i nedavno sjajno četvrto mjesto na prvenstvu u Portugalu, predstavlja izuzetan primjer sportske izvrsnosti. Elvedina Muzaferija, skijašica koja je nedavno osvojila četvrto mjesto u spustu u Švicarskoj, te Amel Tuka, najbolji bosanskohercegovački atletičar svih vremena, koji se trenutno priprema za Olimpijske igre u Parizu, također su nagrađeni za svoje izvanredne uspjehe. Četvrta nagrada je dodijeljena Javnom preduzeću za upravljanje i održavanje sportskih objekata u Zenici.

U drugoj kategoriji, “Najuspješniji sportski trener”, istaknuti su Mehmed Skender iz Atletskog kluba Zenica, Mario Mileusnić iz Ski kluba ZE 2010 i Aldijana Škaljo iz KŽK Čelik, čija predanost i vodstvo su ključni faktori u uspjehu njihovih sportskih timova. Nagrade je uručio Dževad Begić, član Upravnog odbora Sportskog saveza Grada Zenica.

“Najbolji sportski kolektivi” također su bili predmet priznanja, pri čemu su u ženskoj konkurenciji nagrade dobili KŽK ČelikSki klub Ze 2010 i KK Jumper, dok su u muškoj odabrani NK ČelikSTK Mladost i BK Rotacija Spin, a nagrade je uručio Haris Telalović, član Upravnog odbora Sportskog saveza Grada Zenica.

U kategoriji “Sportske nade”, pažnja je bila usmjerena na mlade sportiste koji obećavaju svijetlu budućnost u sportu. Šesnaest mladih sportista nagrađeno je za svoje izuzetne talente i potencijale:

 1. Dajra Duraković (Ski klub Ze 2010)
 2. Kenan Alispahić (KK Kengur)
 3. Lamija Talić (KŽK Čelik
 4. Irma Kulačić (TKD Kvon šaka Klopče)
 5. Adel Delihasanović (RK Čelik Junior)
 6. Dino Zlotrg (STK Mladost)
 7. Sajra Selimović (AK Zenica)
 8. Samed Dilaver (NK Čelik)
 9. Eda Šačirović (Teniski savez BiH)
 10. Anis Karić (Karate klub Internacional)
 11. Vedad Šehić (TKD Zenica)
 12. Eva Raić (KRG Čelik
 13. Senad Husetović (TKD Jale)
 14. Arduana Spahić (TKD Zenica)
 15. Sami Beganović (TKD Kvon šaka Klopče)
 16. Sajra Muminović (OKK Zenica)

Nakon toga, uslijedilo je proglašenje najboljih juniorki i juniora, a to su u ženskoj konkurenciji prvoplasirana Adina Kobilica iz TDK Jale, drugoplasirana Amna Kulačić iz TKD Kvon šaka Klopče Zenica i trećeplasirana Amina Smaka iz OKK Zenica.

U muškoj konkurenciji najboljih juniora prvoplasirani je Alen Bičakić iz Ski klub Ze 2010, drugoplasirani Zubejr Sakić iz Judo kluba Čelik i Džan Čeljo iz RK Čelik Juniora. Nagrade im je dodijelio Riad Delić, član Upravnog odbora Sportskog saveza Grada Zenica.

Posebno priznanje za životno djelo dodijeljeno je profesoru doktoru Harunu Hodžiću, dugogodišnjem radniku i volonteru čiji je doprinos u vođenju Ski kluba Ze 2010 i radu u Ragbi savezu Bosne i Hercegovine nemjerljiv.

Biti najbolji od najboljih velika je čast i privilegija, ali do tog uspjeha put je dug i prepun odricanja. I ova dodjela se sastoji iz dva dijela. Prije svega, dodijeljena su priznanja za najbolje sportiste u oblasti sportova za osobe sa invaliditetom.

Dino Dogan dodijelio je priznanja najboljim sportistima sa invaliditetom, a to je Samira Džidić iz Kik “Bosna”, košarkašica Košarkaškog invalidskog kluba Bosna, viceprvaka prvenstva u parabasketu košarke u kolicima na državnom novu, te prvak Federalne lige. Samira se košarkom bavi već 5 godina i takmiči rame uz rame sa muškarcima kao jedina djevojka u klubu. Pored košarke, bavi se i atletskim višebojem i osvajačica je dva prva mjesta na Međunarodnim atletskim igrama paraplegičara i oboljelih od dječije paralize. Samira je uspješo istrčala i dva Zenička cenera, te predstavlja osobu koja se rado upušta u nove sportske aktivnosti i ostvaruje dobre rezultate. Najuspješniji sportista sa invaliditetom je Asmir Mrkaljević iz KKO “Čelik 07”.

Prisutnima se obratio gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović koji je iskoristio priliku da čestita organizatoru ove manifestacije, koja je kako kaže “bila zamrla”, ali je dolaskom Đenana Dedića na to mjesto ponovo oživjela.

“Mnogi zamjere da nije dovoljno sredstava za sport. Iznenadit će vas podatak da iz godine u godinu Grad Zenica sve više izdvaja sredstva za ovu namjenu. Ove godine je Grad Zenica izdvojio blizu 12,5 miliona maraka za sport i sportske kolektive. Istini za volju, skoro 10 miliona KM smo izdvojili za Olimpijski bazen, a ostalo je sve direktna raspodjela klubovima. Ja mislim kao čovjek koji zna finansije da je to dovoljan iznos za ovaj grad. Problem u ovom gradu je sljedeći. Dugo je sve to tinjalo i nije se rješavalo. Sportski savez je od mene i Gradskog vijeća dobio nalog da napravi Strategiju razvoja sporta. Ja kao gradonačelnik sredstva mogu dati kome god hoću bez ikakve odgovornosti. Mojim dolaskom ja sam to ukinuo i dao sportskim kolektivima da podijele sredstva. Međutim, proteklih godina je išlo to tako i vidjelo se da ima dosta problema oko toga i sada je Sportski savez napravio Strategiju razvoja sporta i sada će određeni klubovi biti nosioci. Žao mi je što protekle tri godine nije bilo ove manifestacije. Nije sve do novca. Novca ima dovoljno i nadam se da će sport u ovom gradu krenuti na bolje”, poručio je Kasumović.

Manifestacija je kulminirala dodjelom nagrada za najbolje sportiste u Zenici. Najuspješnija sportistkinja je Ajla Selimović iz KŽK Čelik, drugoplasirana je Amna Kahrić iz KK Jumper i trećeplasirana Ana Marija Topalović iz Žok Željezara, dok je najbolji sportista Mesud Pezer, član Atletskog kluba Zenica i reprezentacije BiH u bacanju kugle, drugoplasirani veliki sportista Vedad Karić, član BK Rotacija Spin, osvajač brojnih priznanja i medalja u BiH i regionu, dok je trećeplasirani Edin Konjić iz STK Mladost, osvajač brojunih međunarodnih turnira, te zajedno sa svojim saigračima osvajač 2. mjesta u Kupu BiH.

Najuspješniji sportista Asmir Mrkaljević iz oblasti sportova za osobe sa invaliditetom (KSO Čelik 07) osvajač srebrene medalje na svjetskom prvenstvu, reprezentativac BiH, osvajač brojnih medalja sa klubom sjedeće odbojke Čelik 07.

Ova svečanost je održana nakon tri godine pauze, i jedinstvena je prilika za slavlje individualnih i kolektivnih uspjeha, ali i podsjetnik na značaj sporta u zajednici, te obavezu da se mladim sportistima omogući podrška i uslovi za razvoj njihovih talenata.

FOTO: Semir Halilović

Tekst: S. BajramovićStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno