Zenica

VIDEO+FOTO: IPF Zenica proslavio 30. godina rada u novoj zgradi, gost reis Kavazović

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: IPF Zenica proslavio 30. godina rada u novoj zgradi, gost reis Kavazović- Svečanom manifestacijom Islamski pedagoški fakultet u Zenici danas je proslavio 30. godišnjicu svog rada.

Ovaj zenički fakultet je odlukom Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini osnovan 28. augusta 1993. godine. Islamska pedagoška akademija, kako se zvala u to vrijeme, 2004. godine je postala pridružena članica Univerziteta u Zenici. Fakultet je do ove godine bio smješten u neuslovnim prostorijama, a od ove godine zahvaljući najvećoj višemilionskoj investiciji Islamske zajednice u BiH u ovoj godini dobio novu zgradu i prostorije.

“Trideset godina IPF-a, za IZBiH, značajan je datum i mogli bismo kazati jedna velika pobjeda. U ovih 30 godina fakultet je stasavao, radilo se na jačanju kadra, ali, naravno, i kvaliteta nastave. Studenti koji su izlazili iz ove naše ustanove danas su ljudi koji obnašaju, naravno, značajna mjesta u našem obrazovnom i odgojnom sistemu, IZBiH, ali i u društvu općenito. Radostan sam da je fakultet postigao ovakve rezultate i ja se nadam da ćemo, ako Bog da, imajući u vidu šta nas očekuje, još više ulagati. Prije svega u obrazovne ustanove – naše fakultete, medrese i ostale naše institute, koji služe našem narodu za odgoj i obrazovanje. Zaista sam radostan i želim čestitati svima koji su sve ove godine radili na ovome” ovom prilikom je izjavio reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH Husein ef. Kavazović.

Dekan IPF Zenica Muharem Adilović je ponosno istakao da ovaj fakultet kontinuirano radi na obrazovanju i edukaciji mladih generacija.

“Dakle, jedan jubilej koji zaslužuje svaku moguću pažnju. Posebno tome pridodajemo što smo od ove godine u novoj zgradi, novim prostorijama, koje su u potpunosti prilagođene našem radu pa u budućnosti možemo očekivati još bolji i kvalitetniji rad i još bolje uslove za djelovanje profesora te napredovanje naših vrijednih studenata” dodao je dekan Adilović.

Islamski pedagoški fakultet Zenica,koji trenutno školuje 500 studenata.

IPF je, dodao, uvijek bio uz potrebe građana te sada ima pet studijskih programa, koji su „nastali kao rezultat potrebe i izazova s kojima se naše društvo suočavalo“.

– Pored socijalne pedagogije, imamo inkluzivnu edukaciju, predškolski odgoj, arapski jezik… Dakle, svi su naši odsjeci nastali kao produkt potreba društva, koje smo mi na vrijeme prepoznali – podvukao je Adilović.

Rektor UNZE-a prof. dr. sc. Jusuf Duraković također se zahvalio svima koji su omogućili kupnju zgrade te poboljšanju uslova rada za IPF, koji je punopravni član zeničkog univerziteta.

– Prije dvije godine, izmjenom Zakona o javnoj ustanovi UNZE, IPF je u akademskom smislu postao punopravnom članicom UNZE-a, čime je Vlada i Skupština Zeničko-dobojskog kantona poslala jasnu poruku da IPF treba da uživa isti status kao i sve ostale članice na UNZE-u. UNZE je ponosan što se danas nalazimo u njihovoj novoj zgradi, što je 30 godina jednog uspješnog rada i imaju maksimalnu podršku UNZE – istakao je Duraković.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno