Ostali sportovi

FOTO: Igračice ŠK “Napredak” Zenica prvakinje BiH u šahu

FOTO: Igračice ŠK “Napredak” Zenica prvakinje BiH u šahu- Šahovski klub “Napredak” Zenica je od 17.09.-20.09. 2021. godine učestvovao na Premijer ligi BiH u šahu za žene koja se održavala u Neumu u hotelu Zenit. Premijer liga se igrala na 4 ploče (uz 2 rezerve).

Igralo se po Bergerovom sustavu s tempom igre 90 minuta po igraču za cijelu partiju uz bonifikaciju od 30 sekundi po potezu počevši od prvog. Naše igračice u sastavu: Milica Popadić,  Milanka Tomić, Bojana Bojanić, Ivana Mikić, Adna Agičević i Petra Popović  su ostvarili jako dobar rezultat i osvojile I. mjesto, te se plasirale na Kup evropskih šampiona za sljedeću godinu.

Od 2016. godine od kako su statutom ŠK “Napredak” Zenica obuhvaćene i osobe ženskog spola naše igračice ostvaruju zapažene rezultate, kroz učešće na Premijer ligama BiH, učešće na kadetskim prvenstvima i kroz Školu šaha ŠK “Napredak” Zenica koju pohađa i osam djevojčica, zbog čega neće doći u pitanje budućnost naše ženske ekipe i nastavak uspješnih rezultata.

Nažalost već godinama se može konstatirati da sa govornice gradskog vijeća neupućeni vijećnici i službenici Gradske uprave govore kako Zenica nema niti jednog predstavnika kolektivnih sportova u najvećem rangu takmičenja, a ŠK “Napredak” Zenica ih izjavama demantuje.

Unatoč činjenici da su šahisti najbolji ambasadori država i gradova, Gradska uprava godinama unazad ne prepoznaje velike i značajne rezultate našeg kluba, te dodjeljuje minimalne iznose, koji ne mogu pokriti niti troškove kotizacije za učešća naših takmičenja, a kamoli odlazak na Kup šampiona.

Uprava kluba se iskreno nada da će se praksa dodjeljivanja sredstava kao i odnos prema ŠK “Napredak” Zenica promijeniti u budućnosti, te da ćemo zajedno  slaviti i podstjecati naše sportske kolektive na ovakve i slične uspješne rezultate.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

VIDEO: Zenica – Jutro u “čeličnom gradu”

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: