Zenica

FOTO: Humanitarna kampanja „65+ razloga za život“ – Mladi podijelili humanitarnu pomoć starijim osobama

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Humanitarna kampanja „65+ razloga za život“ – Mladi podijelili humanitarnu pomoć starijim osobama – Volonteri i volonterke HKO Kruh sv. Ante su tokom svibnja/maja i lipnja/juna tekuće godine vrijedno radili na prikupljanju humanitarne pomoći za starije osobe koje su socijalno ugrožene iz svojih župa/općina, a to su: Busovača, Jajce, Kreševo, Novi Travnik, Sarajevo, Tuzla, Vareš, Visoko, Vitez i Zenica. Humanitarnom kampanjom „65+ razloga za život“ pored prikupljanja sredstava, mladi su željeli pokazati bh javnosti da starije osobe nisu zaboravljene i da mladi i bh društvo mogu učiniti puno toga kako bi njima omogućili dostojanstvenu starost.

Kako bi vidjeli u kakvim uvjetima žive starije osobe diljem naše zemlje i šta im je najpotrebnije, mladi su najprije otišli u posjete i razgovarali sa starijima o njihovoj svakodnevnici i njihovim poteškoćama. Pitali smo ih šta im je najpotrebnije i kako im mi mladi možemo pomoći, na što su većinom odgovorali da su presretni sto smo mi njima došli i popričali sa njima, ali i da malo hrane i kućnih potrebština bi im dobro došlo. Većina ih je bolesna i ono malo primanja što imaju troše na lijekove, žive u trošnim kućicama,neki čak i bez struje i vode. Ove posjete su izazvale jos veće emocije i motivaciju u mladima da počnu sa ovom humanitarnom kampanjom i barem nakratko olakšaju svakodnevnicu starijima osobama. Od prikupljenih sredstava, mladi su podijelili pakete hrane i higijene starijim osobama, kupljeni su im potrebi lijekovi kao i neke neophodne stvari za kuću poput wc šolje  i mašine za pranje veša.

Volonterka Ajla podijela je svoje utiske sa posjete starijim osobama:

„U vrijeme koje nam donosi hladne zimske dane, kada su svi u utrci da se što više spreme za neprobojne puteve i debele minuse, mi volonteri/ke mislili smo na one koji za to više nemaju snage. Noge su ih izdale, a preko njihovih ruku je prešlo toliko tereta da nema više snage ni za plodove jeseni, ali kada vas prazan džep i gladan stomak natjeraju, tada Bog daje snagu. Zaputili smo se ovaj put u njihove domove punih ruku, a dočekani sa istom milošću kao i onda kada smo im prvi put dosli u posjetu.

Hvala vam što ste nas se sjetili, hvala vam što ste nam došli, al’ nek ste vi nama došli pa taman i da niste ništa donjeli! Nama je dovoljno i ono što imamo, nek Bog da zdravlja da proživimo ovo dana što je ostalo a za ostalo ćemo lako…”  riječi su bake Kate koja nas je primila u svoj skromni dom i napunila nas pozitivnom energijom i snagom i voljom da se i dalje nastavimo baviti humanitarnim radom i pomogati našim najstarijim članovima društva.“



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno