Nesreće

FOTO: Hitna pomoć intervenisala na Bulevaru, ali građani ne mogu znati zašto, jer im je zabranjeno da (nekima) daju informacije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Naši čitaoci nam svakodnevno šalju fotografije sa lica mjesta.

Sugrađanin I.Đ. upravo nam je poslao fotografije nastale oko 15.30 na Bulevaru Ezhera Eze Arnautovića, nedaleko od Čaršijske džamije u Zenici.

Naš sugrađanin je svjedočio brzoj intervenciji medicinskog tima Hitne pomoći Doma zdravlja, zbog koje je nakratko bio i usporen saobraćaj ovom dionicom.

Zatražili smo informaciju od nadležnih u Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko – dobojskog kantona, o čemu se radi.

Rečeno nam je da policija nema od strane hitne pomoći ništa prijavljeno, te da se informaciju o karakteru intervencije ipak obratimo Hitnoj pomoći.

U Hitnoj pomoći nam je rečeno da “ne mogu davati informacije o pacijentima”, te nakon što smo im objasnili da se ne traži informacija, pa čak ni inicijali pacijenta, nego samo o karakteru i razlogu za izlazak na intervenciju, što je javna informacija, dobili smo odgovor –

– Možemo samo reći – jeste bili smo na intervenciji, ali ne i zašto.

Krajnje čudna “politika” javne ustanove, jer se ne radi o zakonu o zaštiti pacijenta, na koji se očigledno u neznanju pozivaju, nego o javnoj informaciji, kakvu bez ikakvih problema daju i vatrogasci, i policija, pa i urgentni blok i Kantonalna bolnica, Gorska službe spasavanja, Civilna zaštita i sve druge javne službe.

Krivicu za ovako neprofesionalno ponašanje ne snose časni “ljudi u bijelom” koji brzo intervenišu desetine puta tokom dana, a o kojima pišemo u nizu prilika, nego neuki administrativac koji ne zna šta smije, ali zna šta ne smije, pa tako nalaže i drugima.

Svjedoci smo da se, kad naređenje stigne s određenih mjesta u ovom Gradu, daju čak i fotografije same intervencije, detalji, podaci maloljetnika što je zabranjeno sa više zakona, ali kad informaciju zatraže “nepovlašteni”, tad se primjenjuje nepostojeći propis.

Ponavljamo, da ne bude zabune, informacija koja je za nadležne u hitnoj pomoći “strogo povjerljiva” je da su “izašli na intervenciju po pozivu građana, da je sugrađaninu naprimjer – pozlilo ili da ga je udario biciklista i da je zbrinut u bolnici, odvezen kući ili nešto peto. Jednostavno – i ne krši nikakve propise.

Kad smo i to naučili, poruka nadležnim – naš portal i većina objektivnih zeničkih medija će i dalje afirmativno pisati i o Hitnoj pomoći, zbog njenih časnih zaposlenika, gledajući kako se informacije mogu selektivno davati određenim. A nadležnim malo više obuke oko PR-a, edukcije o pravima javnosti na informaciju. Jer uvijek može i drukčije.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno