Biznis

FOTO: HE Vranduk – izvođenje pripremnih radova prema planiranoj dinamici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: HE Vranduk – izvođenje pripremnih radova prema planiranoj dinamici – Zadnjeg dana 2016. godine, 31.decembra, obišli smo gradilište i uradili foto galeriju sa i oko gradilišta HE Vranduk. U toku mjeseca decembra na oficijelnoj stranici JP Elekroprivreda BiH objavljene su sljedeće vijesti u vezi gradilišta HE Vranduk:

07.decembar 2016.god.  HE Vranduk – Završni radovi na zatvaranju zagata brane prve faze; radovi i u rejonu strojare

U okviru priprema za buduće radove na iskopu jame, odnosno temelja brane, na gradilištu HE Vranduk nastavljena je ugradnja talpi na uzvodnom, vanjskom dijelu zagata, te izrada zemljano-stijenskog nasipa na nizvodnom dijelu zagata na liniji postavljanja talpi za zatvaranje zagata sa nizvodne strane.

U rejonu strojare  u toku su zemljani  radovi s ciljem  izmještanja puta i izrada nasipa devijacije puta kod glavne strojare. U više navrata vršeno je i ispitivanje zbijenosti nasipa, a uzorak materijala koji se koristi za nasip dostavljen je na laboratorijsko ispitivanje.

Nastavljeni su i građevinski radovi na izgradnji transformatorske stanice (TS) u rejonu brane, izvršeno ispitivanje zbijenosti tamponskog sloja ispod temeljne ploče TS „Brana – lijeva obala“, te nastavljena izrada i ugradnja armaturnog čelika temeljne ploče TS „Brana – lijeva obala“.

Za potrebe gradilišta na platou broj 4 u toku je montiranje metalne hale (hangara).
Nivo vodostaja rijeke Bosne je stabilno nizak što pogoduje ostvarenju planirane dinamike pripremnih radova na gradilištu hidroelektrane.

15.decembar 2016.god.HE Vranduk – Nastavak radova; pozitivan nalaz Federalnog okolinskog inspektora

Uprkos niskim temperaturama, pripremni radovi 2. i 3. faze na gradilistu HE Vranduk nastavljaju se nesmanjenim intenzitetom. Pomoćni objekat zagat brane prve faze zatvoren je čeličnim talpama prema lijevoj obali sa uzvodne i sa nizvodne strane. Trenutno se izvode pripremni radovi za postavljanje donjeg reda zatega na zid od talpi.

U rejonu strojare vrši se zbijanje petog sloja nasipa gradilišnog puta. U toku je ispitivanje zbijenosti tamponskog sloja ispod kanala temeljne ploče i betoniranje temelja kanala TS „Glavna strojara“.

Nastavljeni su radovi i na TS “Brana” i montaži metalne hale (hangara) platou broj 4 za potrebe gradilišta.

Radove na gradilištu HE izvode kompanije licencirane za pojedine vrste radova uz praćenje   Nadzornih inženjera.

Tokom nedavne posjete Federalnog okolinskog inspektora gradilištu, dat je pozitivan nalaz bez primjedbi.

28.decembar 2016.god. HE Vranduk – izvođenje pripremnih radova prema planiranoj dinamici

Na gradilištu HE Vranduk u toku je izvođenje radova na čišćenju jame (korita) unutar zagata i deponovanje materijala na uzvodnom dijelu nasipa. Sa porastom temperatura poteklih dana, stekli su se uslovi za ispitivanje zbijenosti posljednjeg sloja nasipa, prije tampona na gradilišnom putu kod glavne strojare. Ostvareni rezultati od strane Nadzora su ocjenjeni zadovoljavajućim i dozvoljen je nastavak radova.

Na lokaciji privremene trafostanice (TS) „Glavna strojara“ vrši se ugradnja armature i betoniranje temeljne ploče. U toku je i izvođenje radova na proširivanju nasipa na platou 4, uz  korištenje materijala iz korita, ranije deponovanog  kod mosta „Bosna V“.

U narednom periodu očekuje se popunjavanje zagata između dva reda talpi sa zemljano-stijenskom masom, te finalno uređenje uzvodne i nizvodne strane zagata.

Tekst: JP Elektroprivreda BiH

Foto galerija: E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno