Zenica

Foto: hafiska mukabela u Čaršijskoj džamiji

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Foto: hafiska mukabela u Čaršijskoj džamiji – Nakon što se u prepunoj Sultan-Ahmedovoj džamiji u Zenici klanja ikindija-namaz u toku mjeseca ramazana, uči se hafiska mukabela.

Veliki broj vjernika kako u samoj džamiji, tako i u njenom haremu istinski uživa slušajući učenje Kur’ana, koje se smatra najvrednijim ibadetom u ovom odabranom mjesecu za sve muslimane.

Enes Beganović, Husejn Čajlaković, Zehrid Rešić, Alem Rihić, Ishak Efendić, Muhamed Kolić, Sead Šahinović, Amir Kaknjo, Sulejman Rafuna, Mevludin Dizdarević, Safet Huseinović i Fahir Arnaut su hafizi koji svojim učenjem Kur’ana ramazanske dane čine posebnim svim posjetiocima ove zeničke džamije.

– Mukabelom se prisjećamo tradicije koja datira iz doba poslanika, kada se Muhamed a.s. susretao se učenjem Kur’ana sa melekom Džibrilom. Zbog toga je bh. tradicija da se hafizi sastanu kao najviši stepen mukabela gdje se susreću sa džematlijama da bi svi bili bolji i pokazali svoju privrženost Kur’anu kao stjecištu naše duhovnosti. Time pokazujemo i privrženost jedni drugima jer se ovdje okupljamo oko onoga što je najbitnije, oko Allahove riječi, oko Allahovog govora – kazao je za Faktor dr. hfz. Mevludin Dizdarević, imam Ensar džamije u Zenici i dugogodišnji učač hafiske mukabele.

Dizdarević posebno ističe činjenicu kako se godinama progresivno razvijala želja za učenjem Kur’ana, pa tako za razliku od 80-tih godina kada je Zenica imala samo jednog ili dva hafiza, danas ih ima desetine.

– Biti dio halke hafiza, halke za koju je poslanik a.s. rekao da su to plemići umeta je zaista neopisivo. Na mom akademskom uzrastanju dosegao sam i druge akademske graduse ali po mom mišljenju i iskustvu nema duhovno značajnije i korisnije diplome kao što je titula hafiza i bit dio ovog safa je zaista neprocjenjivo – kazao je Dizdarević.

U okviru ramazanskih aktivnosti mukabele se uče i u ostalim zeničkim džematima poslije sabah-namaza i podne-namaza, a samo se hafiska mukabela uči poslije ikindije -namaza u Sultan-Ahmedovoj džamiji, što je još jedan od pokazatelja njene posebnosti.

(B. Mahmić/Faktor.ba)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno