Biznis

Foto: Haadova “Huma” nastajala u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Foto: Haadova “Huma” nastajala u Zenici- Večeras je “Haad” u sarajevskoj Vijećnici predstavio više od 50 modela, a kao materijal korišteni su svila, pamuk, materijali izatkani na starinskom razboju, kao i prefinjena čipka rađena na razboju, te je po tome ova modna revija jedinstvena ne samo u Sarajevu, BiH, nego i svijetu.

– Kraj decembra igra veliku ulogu u mom životu. Ovo je kraj najplodnije godine u mome radu, ovo je godina u kojoj sam zaposlio 30 ljudi u BiH koji rade pod markom “Haad”, a večeras je kruna moga 15-godišnjeg rada. Definitivno, najbrža, najluđa i najplodnija godina je iza mene i morala je biti krunisana revijom – kazao je Haad u izjavi za medije, prenosi Fena. U ovoj godini “Haad” je ispratio veliki broj sportskih imena, kreator je opreme košarkaške reprezentacije BiH. Mišljenja je da večerašnja revija nije spektakl, ali je produkcijski najjača revija koja se desila u BiH.

Podsjetimo Haadov pogon i kreativna radionica se nalaze u Zenici, u naselju Crkvice. 

– Huma je kruna mog rada i službeni naziv revije govori o tome da njedrim Bosnu i Hercegovinu, našu tradiciju i smatram da smo bogati onoliko koliko imamo juče. Bez juče, danas nam ništa ne vrijedi, odnosno, bez tog dobrog temelja i korjena ne možete napraviti kuću, tako ne možete ostati bez uporišta u tradiciji – stav je ovog mladog bh. dizajnera.

Revija ima i historijsku konotaciju, podsjeća Hajrulahović, jer Huma je unuka sultana Bajazida II, i unuka Stjepana Kosače, to je žena koja je rođenjem spojila istok i zapad, Evropu i Aziju i svojim rođenjem dala patrijarhalni stav istoka i modernu žensku prefinjenost zapada.

– Huma je moja inspiracija, a ja sam kroz njen lik htio da izbaštinim priču o tkanim materijalima, tkaljama u BiH, o heklanju, keranju, vezu, filigranu kao vezu, o svom bogatstvu koje daju vrijednos BiH i da napravim kolekciju koja bi iz te tradicije izvukla nešto što je današnjoj estetici bilo prihvatljivo – istakao je on.

(Foto: I. Šebalj/Faktor.ba)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno