Kultura

FOTO: GUD Filigran i KUD Željezara gostovali u Turskoj

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: GUD Filigran i KUD Željezara gostovali u Turskoj – Boravili su od 21. do 28. 09.2018 godine u posjeti Republici Turskoj u pokrajini i istoimenom gradu Čanakale. Ova pokrajina je poznata po velikoj bitci koja se vodila u prvom svjetskom ratu poznatoj kao bitka na Galipolju. Domačin grad  Lapseki  ih je pozvao u posjetu u povodu 25.novembra dana ovog grada.

U toku posjete članovi društava su obišli spomen obilježje na Galipolju i samo Galipolje. U slkopu proslave dana grada Lapseki  održano  je više nastupa u mjestima ove pokrajine kao što su Ecebat, Behramli, Alchitepe,  Čanakale  a centralna manifestacija je održana u  Lapsekiju,  gdje su se folklorni ansambli Filigrana i Željezare i instrumentalni ansambl Željezare predstavili spletom narodnih igara i kola a vokalni solista KUD-a Željezara  Dževad Mustafić je izvodio  sevdalinke i narodne pjesme iz Bosne i Hercegovine.

Ovom prilikom domaćini su se potrudili da nas upoznaju sa zajednicom bošnjaka koji su se doselili iz Bosne i oni ili njihovi potomci žive  diljem ove pokrajine  kojma je također izveden prigodan program. Svim učesnicima ove turneje domaćini su urućili prigodne poklone a gosti su takođe uzvratili prigodnim poklonima.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno