Zenica

FOTO: Grad Zenica dobio BFC certifikat za povoljno poslovno okruženje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Grad Zenica dobio BFC certifikat za povoljno poslovno okruženje – Danas je u Gradskoj upravi održana završna konferencija u procesu BFC certifikacije Grada Zenica za sredinu sa povoljnim poslovnim okruženjem. Konferenciji su prisustvovali gradonačelnik Zenice gosp. Fuad Kasumović, predsjednik BFC Mreže Federacije BiH i član Regionalnog BFC Savjeta gosp. Jozo Bejić, konsultant američke humanitarne razvojne agencije CRS gosp. Vojislav Ivanović. Svečanosti su također prisustvovali i direktori javnih preduzeća grada Zenica, predstavnica Udruženja poslodavaca Zenica, predstavnik Udruženja privrednika Zenica i članovi BFC tima Grada Zenica.

Tokom konferencije predstavljene su aktivnosti u toku procesa kao i konačni rezultati u ispunjenju kriterija za dobijanje BFC Certifikata.

Šefica Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj, ujedno i koordinatorica BFC Tima Grada Zenica gđa Amra Mehmedić podsjetila je na aktivnosti Gradske uprave u posljednjih 18 mjeseci tokom procesa BFC certifikacije Grada Zenica. Napomenula je da je BFC ustvari program poboljšanja kvaliteta usluga koje jedinice lokalne samouprave pružaju privrednicima i novim potencijalnim investitorima. Grad Zenica je kroz proces prošao nekoliko faza: evaluacije, implementacije, verifikacije i promocije. Recertifikacija programa obavlja se svake dvije godine. Za dobijanje certifikata općine/gradovi moraju da ispune minimalno 75% svih kriterija odnosno sve eliminacione potkriterije.

Prisutnima se obratio i gosp. Jozo Bejić, predsjednik BFC Mreže FBiH i član Regionalnog savjeta Mreže za povoljno poslovno okruženje. Gosp. Bejić je istakao da je BFC proces krenuo 2012. godine s ciljem kreiranja destinacija za povoljno poslovno okruženje u općinama odnosno gradovima. Rezultat je to Sporazuma pod nazivom “Jugoistok evrope – povoljna destinacija za povoljno poslovno okruženje” koji su potpisali ministri Republike Makedonije, Republike Hrvatske, Republike Srbije i entititski ministri Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Uslov za dobijanje certifikata je ispunjenje 12 kriterija i 75 podkriterija. Naglasio je da je BFC certifikat dokaz da su općine odnosno njihove službe na usluzi domaćim i stranim investitorima. U ovom trenutku BFC certifikat u FBiH imaju: Grad Bihać, Sanski Most, Bosanska Krupa, Posušje, Jablanica, općina Novi Grad, Goražde, Gradačac, Tešanj, Žepče i Grad Zenica.

O značaju BFC certifikata za Grad Zenica, gradonačelnik Kasumović rekao je slijedeće: “Sretni smo da je Grad Zenica zvanično nosilac prestižnog regionalnog BFC certifikata. On je potvrda opredjeljenja Gradske uprave na lokalnom ekonomskom razvoju i poboljšanju ambijenta za život i rad svih građana. Istovremeno je i obaveza lokalne zajednice u pogledu kvalitete pružanja usluga, prije svega privrednim subjektima, investitorima i ostalim nosiocima lokalnog ekonomskog razvoja. Želim se zahvaliti saradnicima, privrednicima, svim udruženjima i ostalima koji su dali ogroman doprinos tokom ovog procesa. Posebno se to odnosi na naš Privredni savjet koji je danas funckionalno i savjetodavno tijelo za poboljšanje javno – privatnog dijaloga. Zahvaljujem se i projektu RAST kojeg implementira organizacija CRS, a finansira USAID i koji nam je pružio tehničku podršku u certifikacijskom procesu”.
On je dalje istakao, kako vjeruje da će u procesu recertifikacije BFC certfikata Grad Zenica ostavarit još bolje rezultate.

Konferencija je završena svečanim otkrivanjem BFC table za zgradu Gradske uprave čime se Grad Zenica zvanično pridružio općinama i gradovima sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj evropi.

Originalan BFC certifikat Grad Zenica će dobiti na slijedećoj regionalnoj BFC konferenciji.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno