Ostali sportovi

FOTO: Goran Trkulja pobjednik 3. Memorijalnog šahovskog turnira “dr. Ibrahim Mehmedić i Vincenc Šunjić”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Šahovski klub (ŠK) Čelik je ove subote, 2. decembra, bio domaćin 3.Memorijalnog šahovskog turnira „Sjećanje na Ibrahima Mehmedića i Vincenca Šunjića“.

Organizatori turnira su bili porodice Mehmedić i Šunjić, te ŠK Čelik Zenica. Turnir se održao u Šahovskom domu u Zenici. Treću godinu zaredom porodice i Šahovski klub Čelik organizatori su turnira čiji je osnovni cilj sačuvati sjećanje na ova dva istaknuta šahovska radnika i zaljubljenika u šahovsku igru.

Odziv igrača i ove godine je na zavidnom nivou, te će se za titulu pobjednika turnira borilo 57 šahista.

U uvodnm govoru, prilikom otvaranaj turnira, istaknuto je da „njihovim odlaskom, šahovska Zenica i Bosna i Hercegovina su izgubili istaknute šahovske radnike i ljude koji su svojim radom i djelima ostavili dubok pečat u srcima svih koji su ih poznavali“.

Turnir je otvorila, nakon kraćeg obraćanja, Amra Mehmedić, kćerka dr. Ibrahima Mehmedića, bivša vrlo uspješna košarkašica KŽK Čelik, ŽKK Spars i drugih klubova iz Bugarske, Slovačke, Rumunije, Švedske, Francuske…bh.reprezentativka.

Nakon devet odigranih kola najbolji je bio Zeničanin IM Goran Trkulja sa 7,0 poena. Drugi je bio FM Amir Hadžović sa 7,0, a treći FM Adnan Kobaš, takođe sa 7,0, ali sa nešto slabijim dodatnim kriterijima.

Redovnim nagradama još su nagrađeni: Halid Strinić (6,5 poena), Srđan Zlobec (6,5), Edin Kadić (6,5), IM Aleksandar Savanović (6,0), Sreten Jevtić (6,0), Muhamed Šišić (6,0) i FM Senad Kamberović (6,0).

Ovih 10 šahista osvojilo je novčane nagrade iz nagradnog fonda od 1.000,00 KM.

Još je nagrađen i najbolji kadet, 2005.godište i mlađi, Menil Ibrahimagić, koji je osvojio šest poena, najuspješnija žena, Adna Kos iz Zenice, sa 4,5 poena, te najuspješniji veteran +65 godina Nevenko Medić.

Na turniru je učestvovalo 57 šahista među kojima su bili i jedan velemajstor (GM), dva Internacionalna majstora (IM), tri FIDE majstora (FM) i jedan majstorski kandidat (CM):

Turnir će se rejtingovati kod FIDE za BLITZ rejting listu.

Direktor turnira bio je biti Vedad Šestić, predsjednik ŠS ZDK, glavni sudija IA Sejfudin Miskić, a pomoćni sudija i operater NA Belmir Miskić.

Inače, pobjednik prvog turnira bio je Leon Bojo iz Kiseljaka, dok je prošlogodišnji pobjednik bio Zeničanin Dino Marković.

Nakon Memorijala „Sjećanje na Ibrahima Mehmedića i Vincenca Šunjića“ Šahovski klub Čelik 9. decembra biće tehnički organizator 28. seniorskog prvenstva Zeničko-dobojskog kantona u šahu za 2023. godinu.

E.Imamović

Foto E.Imamović/D.Marković



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno