Posuđeno

FOTO GALERIJA: Bobovac – 644. godišnjica krunisanja Tvrtka I za kralja Bosne

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Kad bismo birali da označimo turu godine, bez ikakve sumnje bi to bila svaka na Bobovac. Njen značaj je nemjerljiv, njena pristupačnost, mnoštvo isprepletenih sadržaja iz nekoliko oblasti, ali i ogromna nepoznanica za veliku većinu građana, sigurno daje pretpostavku za njenu efektnost i efektivnost. Naročito ako se “ubode” dan, kao što smo to mi imali, protekle nedjelje.
Stotinu deset učesnika iz Zenice, Kaknja, Sarajeva, Zavidovića i Konjica, koji su se pojavili na početnoj tački, na izletištu Bukovica, dali su nam ogroman podstrek i vjetar u leđa da tura bude za pamćenje. I zaista, počevši od vremenskih uslova, u kojima smo imali najbolji dan ove godine za izvođenje ture, bez jakog vjetra, sa kristalno čistom atmosferom i blistavim sunčanim danom, preko ambijenta druge polovine oktobra i eksplozije boja bjelogorice na padinama Peruna, do izvanredne grupe, koja je svojim entuzijazmom, energijom, saradnjom i poštovanjem odluka, učinila da je to ta tura.
Na Bobovcu su nam se pridružili i naši prijatelji iz planinarskog društva “Bobovac” iz Kaknja, potom grupe brdskih biciklista “ZE MTB” i biciklističkog kluba “Tajan” iz Zavidovića, kao i samostalni posjetioci. U okviru posjete kraljevskom gradu, našim planinarima pokazali smo Gornju palatu na Crkvici, osmatračnicu Vis, Bobovačku kosu, sjevernu kapiju grada, mauzolej bosanskih vladara, Donju palatu sa pripadajućim objektima i južnu kapiju grada. Nakon planinarske ture, obišli smo i tačke u Kraljevoj Sutjesci: dvorište Franjevačkog samostana, ostatke dvora Grgurevo, kip kraljice Katarine, Dusperovu kuću i džamiju sultana Mehmeda II Osvajača.
Tura bi bila mnogo teža da tu nisu bili pripadnici Kluba spasilaca GSS Kakanj, koji su osiguravali cijelu turu i bili na usluzi svim učesnicima, što je bio izuzetno bitan element u sigurnosnom aspektu događaja. Zahvaljujemo se i Enijadu Saraču iz Dragovića i Kemalu Ibrišimoviću iz Mijakovića, koji su svojim prisustvom omogućili da posjetimo mauzolej bosanskih vladara.
Na dan 26. oktobra 1377. godine, Tvrtko I Kotromanić je postao prvi bosanski kralj i u pomen na taj bitni događaj u našoj bogatoj historiji srednjeg vijeka, organizovali smo i realizovali ovu turu.
Analizirajući anketu izvedenu nakon ture, a koju je, u momentu pisanja izvještaja, ispunilo skoro 50% učesnika, mogu se izvesti određeni zaključci.  Od ukupnog broja anketiranih, njih 43,5% nikada ranije nije bilo na Bobovcu i ovo im je prvi put. Lokalitet koji je ostavio najljepši dojam je Bobovac (95%), a nakon toga je Kraljeva Sutjeska (4%). Odlične ocjene smo dobili za organizaciju, prenos znanja (informacije o lokalitetima), tehničko vođenje ture (tempo, odmori). Zanimljivo, pola onih koji su popunili anketu imali su velika očekivanja od ture i ta očekivanja su im ispunjena, a jedna petina njih (21%) je imalo niska očekivanja, ali uprkos tome, veliko stečeno iskustvo. Peticu za cjelokupan izlet dalo je 91,3%, a četvorku 8,7%, što nam je izuzetno drago i motiv da budemo još bolji.
Određeni komentari kažu:
– “Sve pohvale kao i uvijek. Puno bolje, posvećenije i sadržajniji nego sa ostalim planinarskim društvima”
– “Predivan doživljaj i vrhunski kulturno-sportski događaj”
– “Pamtit cu izet , i sjecati ga se do kraja zivota. Kao da sam bila u bajki , boje , istorija , geografija , dozivljaj sve savrseno.ve”
– “Najljepsi jesenji dan provedan na najljepšem lokalitetu kako historijskom tako i prirodnom. Sve pohvale za vodiča i njegovu organizaciju👏❤
– “Tri dana nakon ture, svako veče prije spavanja čitam o Ahmet Paši Hercegoviću, prvim džamijama sagrađenim u Bosni. Bila sam na grobu i Katarine i turbetu njene ćerke princeze Katarine i tek mi se sad ide opet. Žao mi je samo što nisam ove stvari ranije znala.”Tekst i foto: Azimuth135/Afan Abazović


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno