Nogomet

Foto galerija: BIH-Izrael 3:1

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je u šestom kolu B-grupe kvalifikacija za evropsko prvenstvo 2016. u Francuskoj večeras u Zenici pobijedila selekciju Izraela s 3:1.

Golove za BiH postigli su Edin Višća (42., 75.) i Edin Džeko (45.-11 m), dok je pogodak za Izrael postigao Tal Ben Haim II (41.).

Nogometaši BiH došli su do druge pobjede u kvalifikacijama, zahvaljujući kojoj su ostali u utrci za plasman na Euro.

Prvih 45. minuta meča od izuzetnog značaja za ova tima proteklo je u terenskoj dominaciji domaće selekcija, dok je Izrael svoje šanse uglavnom tražio iz kontranapada.

Prvu ozbiljniju priliku BiH je imala već u 3. minutu, kada je nakon odlične akcije koju je započeo Višća, dobro ali neprecizno šutirao Pjanić.

U osmom minutu izraelski golman je krajnjim naporima odbranio šut Harisa Medunjanina.

Gosti su se uglavnom branili, te u prvih 15 minuta nisu imali većih prilika za postizanje gola. Bh. nogometaši su imali kontrolu terena i uputili su nekoliko odličnih šuteva, ali golman Marciano je ostao nesavladan. U 27. minutu u dobroj prilici se našao Džeko koji na asistenciju Višće šutira preko gola.

Edin Višća imao je priliku u 34. minuti, ali je sa 15 metara bio neprecizan.

Šok za ”Bilino polje” uslijedio je u 41. minutu kada je Ben Haim doveo goste u vodstvo nakon loše reakcije bh. odbrane. Ipak, samo minut kasnije utakmicu je ponovo u egal doveo Edin Višća, koji je nakon dobre dubinske lopte Miralema Pjanića savladao golmana Marciana.

U posljednjem minutu regularnog toka susreta dosuđen je penal za BiH, nakon što je jedan od Izraelaca igrao rukom, a Edin Džeko s bijele tačke pogađa za vodstvo BiH od 2:1.

Najbolji bh. nogometaši krenuli su ofanzivno i početkom drugog poluvremena i odmah imali nekoliko poluprilika za postizanje trećeg gola.

Izrael je ponovo prijetio kontranapadima, ali gosti su za razliku od prvog poluvremena igrali nešto ofanzivnije.U 70. minutu imali su dobru priliku za izjednačenje, ali to je odličnom intervencijom spriječio Begović.

U 73. minutu snažnim, ali nepreciznim slobodnim udarcem zaprijetio je Pjanić, a samo dva minuta kasnije novi gol za BiH i svoj drugi na utakmici postiže Edin Višća. Lulić je uputio odličan udarac, Marciano je odbranio, a Višća odličnom reakcijom glavio povisio prednost BiH na 3:1.

Posljednju veliku priliku na utakmici u 90. minutu imao je Džeko, koji je snažnim udarcem pogodio prečku Marcianovog gola.

U susretu protiv Izraela za reprezentaciju BiH nastupili su: Begović, Spahić, Kološinac, Vranješ, Lulić (od 85. Hadžić), Bešić, Medunjanin, Pjanić (od 88. Ibišević), Mujdža, Višća (od 80. Hajrović), Džeko.

BiH nakon šest kola ostaje na petoj poziciji na tabeli B-grupe, ali se Izraelu i Kipru približila na svega bod zaostatka.

U narednom kolu u septembru nogometaši BiH igraju protiv Belgije, koja je večeras u gostima poražena od Velsa s 1:0. Vels je ovom pobjedom ostao na čelnoj poziciji, dok su Belgijanci drugi sa tri boda prednosti nad BiH.

Rezultati susreta šestog kola B-grupe kvalifikacija za evropsko nogometno prvenstvo 2016. u Francuskoj:

Bosna i Hercegovina – Izrael 3:1
Andora – Kipar 1:3
Vels – Belgija 1:0

Tabela:

1. Vels 6 4 2 0 8:2 14
2. Belgija 6 3 2 1 13:2 11
3. Kipar 6 3 0 3 12:11 9
4. Izrael 6 3 0 3 10: 9 9
5. Bosna i Hercegovina 6 2 2 2 8:7 8
6. Andora 6 0 0 6 3:23 0

U sljedećem kolu, 3. septembra, igraju: Belgija – Bosna i Hercegovina, Kipar – Vels, Izrael – Andora.

KLIKNI OVDJE DA VIDIŠ FOTO GALERIJU

 

..



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno