Nogomet

FOTO: Francuska – Bosna i Hercegovina 1:1, Džeko šokirao svjetske prvake

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nogometaši BIH uspjeli su večeras u Strazburu izboriti bod protiv svjetskih prvaka, domaćina Francuske, uokviru kvalifikacija za SP u nogometu.

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine priredila je veliko iznenađenje na početku kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

U 4. kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo nogometna reprezentacija BiH je kao gost u Strazburu remizirala sa Francuskom 1:1. Zmajevi su tako stigli do vrijednog boda, koji bi mogao biti od ogromnog značaja u borbi za prva dva mjesta u grupi.

Prvo poluvrijeme proteklo je u terenskoj inicijativi domaćih, ali Zmajevi su taktički odlično djelovali, te su čvrstom i kompaktnom igrom uspješno zatvorili sve prilaze golu Šehića, čekajući svoju šansu u napadu.

U 12. minuti Pjanić je uputio jednu dobru loptu, Demirović je prebacio za Džeku, no Lloris je u posljednji trenutak istrčao i uhvatio loptu. Na drugij strani, Benzema je probao s nekih 20 metara, ali Šehić je uz pomoć bloka uhvatio loptu.

Zmajevi su opasno prijetili i u 15. minuti. Demirović je dodao do Džeke, no naš najbolji strijelac u historiji šutirao je preko gola sa vrha kaznenog prostora.

U 27. minuti vidjeli smo lukav pokušaj Mbappea iz gotovo mrtvog ugla, ali njegov udarac lijevom nogom pogodio je vanjski dio stative i otišao u gol-aut. Osam minuta kasnije Pjanić je pokušao iz slobodnjka, ali Lloris je bio na mjestu.

Ipak, već u narednoj akciji naša reprezentacija je povela. Džeko je neopreznim defanzivcima Francuske ukrao jednu loptu, sjajno je iskontrolisao i velemajstorski je pogodio lijevom nogom s nekih 20-ak metara za vodstvo Zmajeva 1:0. GOL VIDJETI OVDJE /TWITTER/

Nažalost, slavlje je trajalo samo četiri minute. Nakon kornera s lijeve strane Griezmann je šutirao glavom, lopta je na putu do gola zakačila Hadžikadunića i prešla je gol-liniju, što je tek utvrđeno pregledom VAR-a. Gol je zvanično pripisan novom napadaču Atletico Madrida.

Trikolori su nastavili sa žestokim napadima do kraja prvog dijela, a najbolju šansu su propustili u 44. minuti kada je Griezmann pokušao sa 18 metara, ali lopta je otišla malo pored gola Šehića.

Početak drugog poluvremena počeo je slično kao i prvi dio, ali u 51. minuti Francuska je iznenada ostala s igračem manje nakon što je poslije grubog starta na Seadu Kolašincu isključen Jules Kounde.

Defanzivac Seville neoprezno je startovao na nogometaša Arsenala u našem kaznenom prostoru, te mu je švicarski arbitar Sandro Schärer nakon pregleda VAR-a opravdano pokazao put u svlačionicu.

Uprkos igraču više na terenu, Francuska je kontrolisala meč, a naš tim je najbolju priliku imao pet minuta prije kraja kada je rezervista Prevljak iz dobre pozicije šutirao preko gola.

Naš tim ipak može biti zadovoljan velikim bodom protiv aktuelnih svjetskih prvaka, koji bi mogao biti veoma značajan u borbi za jedno od prva dva mjesta u grupi.

Reprezentacija BiH već u subotu igra prijateljski meč sa selekcijom Kuvajta u Zenici, a tri dana kasnije Zmajevi nastavljaju kvalifikacije kada na Bilinom polju dočekujemo Kazahstan.

Rezultat i strijelci:

Francuska – BiH 1:1 (Griezmann 40′ / Džeko 36′)

FRANCUSKA – BOSNA I HERCEGOVINA

LINE – UP

FRA Francuska – Bosna i Hercegovina

1 : 1

BIH
Stade de La Meinau, Strasbourg
01. septembar 2021. 20:45 (CET)
FIFA WC 2022 Q
Sudija: Sandro Schärer (SUI)
Pomoćnici: Stephane De Almeida (SUI), Bekim Zogaj (SUI)
4. sudija: Alain Bieri (SUI)

SASTAVI

FRAFrancuska BIHBosna i Hercegovina
1. Hugo Lloris (GK) (C) 12. Ibrahim Šehić (GK)
3. Presnel Kimpembe 3. Dennis Hadžikadunić
4. Raphaël Varane 4. Mateo Sušić  izmjena izlazi 64′
5. Jules Koundé  crveni karton 51′ 5. Sead Kolašinac  izmjena izlazi 54′
6. Paul Pogba 6. Siniša Saničanin
7. Antoine Griezmann  gol 40′ izmjena izlazi 76′ 10. Miralem Pjanić
8. Thomas Lemar  izmjena izlazi 46′ 11. Edin Džeko (C)  gol 36′
10. Kylian Mbappé  izmjena izlazi 90′ 13. Gojko Cimirot  izmjena izlazi 72′
17. Jordan Veretout  žuti karton 30′ izmjena izlazi 53′ 16. Anel Ahmedhodžić
18. Lucas Digne 18. Amir Hadžiahmetović  žuti karton 76′
19. Karim Benzema  izmjena izlazi 76′ 23. Ermedin Demirović  izmjena izlazi 72′
IZMJENE IZMJENE
16. Steve Mandanda (GK) 1. Nikola Vasilj (GK)
23. Mike Maignan (GK) 22. Kenan Pirić (GK)
2. Léo Dubois  izmjena ulazi 53′ 2. Eldar Ćivić  izmjena ulazi 54′
9. Anthony Martial  izmjena ulazi 76′ 7. Adnan Kovačević
11. Moussa Diaby  izmjena ulazi 90′ 8. Rade Krunić
13. N’Golo Kanté 9. Smail Prevljak  izmjena ulazi 72′
14. Aurélien Tchouameni  izmjena ulazi 46′ 14. Amer Gojak
15. Kurt Zouma 15. Branimir Cipetić  izmjena ulazi 64′
20. Kingsley Coman  izmjena ulazi 76′ 17. Adi Nalić
21. Clément Lenglet 19. Aleksandar Jovičić
22. Theo Hernández 20. Miroslav Stevanović
21. Stjepan Lončar  izmjena ulazi 72′
SELEKTOR SELEKTOR
Didier Deschamps Ivaylo Petev

gol gol autogol autogol jedanaesterac jedanaesterac izmjena ulazi izmjena ulazi izmjena izlazi izmjena izlazi crveni karton crveni karton žuti karton žuti karton

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno