Zenica

FOTO: Forum građana Zenica organizovao GASTROETNO projekat pod nazivom “Tako su kuhale naše majke”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Udruženje Forum građana Zenice realizuje projekat  GASTROETNO sa pod naslovom Tako su kuhale naše majke,  koji finansira Ured premijera ZE-DO kantona.

Na prostorima BiH vijekovima su se susretali narodi i donosili svoje tradicionalne vrijednosti: jezik, običaje, religiju, kulturu. Sve to povezuje jedna jedinstvena nit a to je pripremanje posebnih jela povodon različitih društvenih običaja i okupljanja.

To je vremenom rezultiralo bosanskim jedinstvom različitosti što predstavlja nemjerljivo bogatstvo našeg prostora.

Dana 29. novembra, sa početkom u 14:oo sati realizovan je završni događaj koji se sastojao iz tri dijela:

  • Panel diskusija na temu „Valorizacija i zaštita tradicionalnih običaja i jela koja se tim povodom pripremaju. Učesnici panela su prof dr Irzada Taljić profesorica na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu UNSA i Samir Šibonjić ministar ministarstva za privredu ZE-DO kantona. Medijator Muhsin Ibrahimagić.

Zaključci sa panela su:

  • Evidentan je nedostatak sistemskog i akademskog multidisciplinarnog bavljenja istraživanjem i valorizacijom kulturno-historijskog naslijeđa na prostoru ZE-DO kantona.
  • Neophodno je u široj javnosti promovisati pravilnu ishranu, što podrazumijeva osim nabavke i korištenja, za organizam zdravih namirnica, koristiti namirnice koje nisu zagađene pesticidima, pravilno kuhati i konzumirati hranu.
  • Kulturno- historijsko naslijeđe, pri ćemu posebno izdvajamo tradicionalne običaje i praznike i hranu koja se tim povodima priprema je, uz postojeće prirodne resurse, odlična osnova za razvoj turizma.
  • Da bi se osigurao dugoračni i kvalitetan razvoj turizma kao privredne grane, neophodna je saradnja državnih institucija (resorna ministarstva sa svojim podsticajima), akademske zajednice ( sa svojim učešćem u izradi razvojnih planova) i nevladinog sektora ( sa mogučnošću brzog angažovanja slobodnih stručnjaka iz svih oblasti). zajedničkim djelovanjem stvorit će se uslovi za  ulaganje privatnog kapitala.

 

  • Drugi događaj je predstavljanje rezultata ankete koja je realizovana kao jedna od projektnih aktivnosti.

Anketa je upućena na ukupno 1195 email adresa. Rezutati anket će biti predmet detaljnije analize i obrade a preliminarno dajemo neke od rezultata:

  • Evidentirano je 17 tradicionalnih običaja i praznika koji se obilježavaju na prostoru ZE-DO kantona.
  • Evidentirano 56 različitih jela i kolača koji se tim povodima pripremaju.
  • 82 % ispitanika je izjavilo da im je veoma bitna priprema i posluživanje hrane pri obilježavanju praznika i blagdana.
  • 94% ispitanika smatra da je potrebno popularisati pravilnu ishranu pogotovo među mlađom populacijom.
  • 89% ispitanika smatra da je za razvoj trurizma neophodna saradnja javnog, akademskog, civilnog i poslovnog sektora.

 

Treći realizovani događaj je bio predstavljanje i degustacija tradicionalnih jela koja su po rezultatima ankete proglašena kao ona koja se najčešće pripremaju povodom tradicionalnih običaja i praznika. Između ostalih, tu su se našle razne dolme, pite, pečena mesa, Begova čorba, sitni suhi kolači, baklava, torta Havana, Jela su pripremljena u kuhinji hotela Dubrovnik uz učešće učenika Mješovite srednje škole Zenica.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno