Zenica

FOTO: ELSA Zenica organizovala simulaciju suđenja pred Evropskim sudom za ljudska prava

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Evropsko udruženje studenata prava ELSA Zenica u saradnji sa Pravnim fakultetom Univerziteta u Zenici, a uz finansijsku podršku Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Ze-do kantona i kompanije Vispak d.d. Visoko organiziralo je simulaciju suđenja pred Evropskim sudom za ljudska prava u okviru svečane ceremonije zatvaranja projekta Pravna klinika iz okolišnog prava.

U uvodnom dijelu svečanosti prisutnima se obratio prof. dr. sc. Enes Bikić, prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Zenici, potom prof. dr. sc. Aida Mulalić, prodekanesa za nastavu i studentska pitanja Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici, zatim studentica četvrte godine Pravnog fakulteta u Zenici Aida Rihić, predsjednica ELSA Zenica, i mr. iur. Lejla Zilić-Čurić, viša asistentica na Pravnom fakultetu i voditeljica projekta Pravna klinika iz okolišnog prava. U uvodnom obraćanju istaknut je značaj pravničkog kliničkog obrazovanja u oblasti okolišnog prava.

Pravna klinika iz okolišnog prava je projekat u okviru kojeg studenti Pravnog fakulteta u Zenici imaju priliku da steknu kako teorijsko znanje tako i praktične vještine u oblasti okolišnog prava i pravnog zastupanja. Pravna klinika iz okolišnog prava organizirana je za studente i studentice Pravnog fakulteta u Zenici u periodu od decembra 2021. do aprila 2022. godine prilikom čega su studenti imali priliku slušati predavanja iz oblasti međunarodno-pravnog okvira za zaštitu okoliša, okolišnih prava i ljudskih prava, pravo okoliša u BiH i primjena Arhuške konvencije, pravo na zdrav okoliš u pravu EU te klimatskih promjena i energetske tranzicije. Imali smo čast ugostiti eminentne predavače na našoj Klinici i to dr. sc. Dženana Radončić, docenticu na Pravnom fakultetu u Zenici, dr. sc. Enis Omerović, docent na Pravnom fakultetu u Zenici i gostujući predavač na Prince Sultan Univerzitetu u Rijadu u Saudijskoj Arabiji, mr. iur. Lejla Zilić-Čurić, viša asistentica na Pravnom fakultetu u Zenici, mr. iur. Amna Hrustić, viša asistentica na Pravnom fakultetu u Zenici, te dvije stručnjakinje iz prakse Ema Džejna Smolo, magistrica diplomatije i međunarodnih odnosa i Đana Stojančić, magistrica prava.

Na završnoj ceremniji zatvaranja projekta polaznici i polaznice Pravne klinike iz okolišnog prava realizirali su simulaciju suđenja pred Evropskim sudom za ljudska prava, a po hipotetičkom slučaju koji tretira pitanja povrede prava na život, prava na privatan i porodičan život i prava na vjeroispovijest zbog uticaja nepovoljnih ekoloških faktora nastalih kao posljedica hidro zagađenja.

Pobjednik simulacije suđenja je tim respondenata kojeg su činile Sedina Karić, studentica druge godine i Elmir Smriko, student druge godine dok je za najbolju govornicu izabrana Hana Kulović, studentica druge godine Pravnog fakulteta u Zenici. Posebno nam je zadovoljstvo što smo na ovoj akademskoj manifestaciji imali priliku ugostiti maturante Prve gimnazije u Zenici i Mješovite srednje škole u Zenici koji su zainteresirani, a sada i motivisani za studij prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici.

Prateći stanje u oblasti okolišnog obrazovanja na međunarodnom nivou uočava se da sve veći broj nevladinih organizacija potiče i implementira projekte kliničkog obrazovanja pravnika u oblasti okolišnih prava, kako bi se budući pravnici upoznali sa osnovnim principima okolišnog prava i stekli vještine zastupanja u predmetima iz ove oblasti. S obzirom na veliku uspješnost ovog projekta prošle akademske godine odlučili smo se da nastavimo tradiciju i misiju kliničkog obrazovanja studenata prava u oblasti okolišnih prava. Kao Evropsko udruženje studenata prava želimo da pratimo pozitivne trendove svjetskih pravnih fakulteta i studentskih organizacija koje djeluju u okvirima istih, kako bismo pravno obrazovanje u našoj zemlji podigli na viši nivo, a ujedno dali svoj doprinos podizanju svijesti o okolišnim problemima kako u našoj lokalnoj zajednici, tako i na nivou cijele države. Vjerujemo da smo navedeno uspjeli postići ovim projektom, te vjerujemo da su polaznici i polaznice Pravne klinike iz okolišnog prava stekli značajna znanja i vještine koje će iskoristiti kako u budućoj naobrazbi tako i u budućem poslovnom angažmanu, kazala je Aida Rihić, predsjednica ELSA Zenica.

Pravna klinika iz okolišnog prava je jedinstven projekat koji studentima dodiplomskog studija omogućava upoznavanje sa okolišnim pravom kao novom i modernom granom prava koja se još uvijek ne izučava kao zaseban i obavezan predmet na pravnim fakultetima u BiH. Pri tome, kliničko obrazovanje sa sobom nosi i posebno značajan praktični aspekt koji u ovom slučaju obuhvata i bavljenje praktičnim pitanjima zaštite ljudskih prava, kao i mehanizmima te zaštite kroz simulaciju suđenja pred Evropskim sudom za ljudska prava. Koristi za studente su svakako višestruke što su studenti i prepoznali što se pokazuje kroz njihovo veliko interesovanje za kliniku, izjavila je viša asistentica Amna Hrustić.

Izuzetno smo ponosni na uspješnu realizaciju projekta Pravna klinika iz okolišnog prava, a posebno smo ponosni na naše studente i studentice koje su pokazali zavidna znanja iz oblasti ljudskih prava i okolišnog prava, ali i zavidne vještine pravnog zastupanja. Pravna klinika iz okolišnog prava se tradicionalno održava već drugu godinu zaredom na Pravnom fakultetu sa ciljem afirmacije naobrazbe u oblasti okolišnog prava, kazala je viša asistentica Lejla Zilić-Čurić.

Zahvaljujemo se Ministarstvu za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Ze-do kantona na finansijskog podršci projektu, a posebnu zahvalnost iskazujemo direktorici marketinga i razvoja kompanije Vispak d.d. Visoko, gospođi Zerini Čolaković na finansijskoj podršci projektu i društveno odgovornom radu koji je ova kompanija pokazala podržavajući projekat Pravna klinika iz okolišnog prava.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno