Naše

FOTO: Ekskluzivno – Dok zastupnici odlučuju o njegovom angažmanu, komesar Šut i specijalci MUP-a ZDK u vrletima Bjelašnice i Visočice

Trideset pet pripadnika Specijalne policijske jedinice Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (SPJ) tokom današnjeg dana (četvrtak) na područjima planina Visočice i Bjelašnice obavlja terensku vježbu koja se sastoji iz više cjelina.

Ironijom sudbine, u trenucima dok su zastupnici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona raspravljali da li treba povući kontraverzne izmjene odredbi Zakona o unutrašnjim poslovima, policijski komesar Uprave policije Semir Šut je sa svojim specijalcima, od više stranih i domaćih institucija ocijenjenim kao najbolja specijalna jedinica policije u državi, je bio u vrletima Bjelašnice, savladavajući kilometre marša sa lokacije na lokaciju.

Podsjećamo, policijski komesar Šut je u posljednjoj godini svog mandata, ali su prije nekoliko dana zastupnici izglasali izmjene zakona kojim se, neovisno o trajanju mandata, on upućuje u penziju, ali i “razvodnjava” kriterij za izbor njegovog nasljednika. Ovoj, blago rečeno, čudnoj odluci zastupnika, suprostavili su se Ured visokog predstavnika (OHR) i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BIH, koji su ZDK stavili na “crnu listu” i prekinuli saradnju. Danas, na Skupštini ZDK, prikupljeni su potpisi za vanrednu sjednicu Skupštine, kojom bi se osporile i povukle te izmjene.

Današnja visinska vježba se sastojala od vježbe brzinskog savladavanja relacija u ekstremnim uvjetima, vježbe koordinacije sa helikopterskom jedinicom Federalne Uprave Policije (FUP) i vježbe pružanja pomoći “povrijeđenom” pripadniku policije.

Video + opširnije POGLEDAJTE NA OVOM LINKU – KLIKNI OVDJE. 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: