Zenica

FOTO: Dvokonfesiono groblje staro više od stotinu godina svjedočanstvo je kosmopolitske Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prije nekoliko dana počelo je čišćenje starog dvokonfesionog groblja koje je staro više od stotinu godina. Industrijalizacijom Zenice spomenici katolika i pravoslavaca zarasli su u korov, a groblje je u potpunosti bilo zaboravljeno.

Groblje koje se nalazi na tzv. Haldi nedaleko od centra Zenice krije spomenike stare više od stotinu godina. Brojni spomenici, načini na koji su izrađeni te poruke na njima, kao i nacionalnosti koje se nalaze na groblju zaintrigirali su historičare koji su detaljnije počeli analizirati ovaj prostor.

O groblju na ovoj lokaciji znali su mnogi, no kako je s vremenom zaraslo u šipražje, bilo je skriveno od očiju javnosti i zaboravljeno. Kako saznajemo, industrijalizacijom Zenice i širenjem rudnika i željezare, svim građanima koji su imali pokojnike je ponuđeno da 60-ih godina eskhumiraju svoje umrle i da ih ukopaju u groblje Crkvica. Međutim, veliki broj njih je ostao na toj lokaciji, a spomenici su uslijed vremenskih neprilika, rata, uglavnom oštećeni. Ipak, na mnogo njih se jasno vidi ko je počiva ispod.

U razgovoru za Klix.ba fra Marko Kepić iz Župe Sv. Ilije u Zenici je kazao da su u njihovim maticama upisani pokojni i lokacije te da je industrijalizacijom veliki dio tijela iz grobnica premjšten u Crkvice.

“Nemamo zvanično podataka, morali bismo pogledati u arhive, ali kako se zna, u to vrijeme je eskhumacija i premještanje tijela umrlih na drugo groblje plaćano. Međutim, bilo je i onih koji nisu imali nikoga pa su ostali tu. Kada se sve očisti s ocem Markom Malešom iz pravoslavne crkve ćemo obići groblje i održati misu”, kazao je Kepić.

Historičar iz Zenice Mirza Džananović ističe da je to bilo katoličko groblje te da je na samom groblju postojala i kapela

“Iz predaja ne znamo kada je groblje počelo da funkcioniše, kada je nastalo, ali se vjeruje da je Austrougarskom monarhijom došlo, ma da je vjerovatno, i ranije, postojalo mjesno groblje. Ovdje su kasnije ukopani i pravoslavci, a vjerovatno i protestanti. Upravo na području Podbrježja živjeli su Evangelisti, a ovo je ujedno i multinacionalno groblje jer ima i veliki broj drugih nacija, uglavnom Nijemaca i Mađara”, kazao je Džananović koji već dugo vremena u Zenici istražuje stara groblja.

Dodao je da su groblja uvijek vrlo važan izvor informacija gdje se vidi uticaj kultura i stranaca, kao što je slučaj ovog groblja, gdje postoji šarolikost katolika, pravoslvaca, protestanata te da ovakvih grobalja ima širom drugih bh. gradova.

“Ovakvih grobalja je po Zenici bilo više i kako se širila industrija, dobar dio njih je uništen. Jedno od tih je i staro katoličko groblje na prostoru Nove Zenice koje je na isti način ekshumirano nakon čega su napravljene zgrade, srpsko groblje u Sarajevskoj ulici u Zenici i brojna druga”, kaže Džananović te pojašnjava da u naselju Velika Broda u Zenici postoji i rusko groblje.

Na kraju je naglasio da su ovo svjedočanstva o životu različitih nacija i vjera na ovom prostoru i pokazatelj otvorene kosmopolitske Zenice.

Autor: E.Mehić/klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno