Kultura

FOTO: Dvije nagrade za Zeničanina Nermina Smajića na internacionalnom foto takmičenju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zeničanin Nermin Smajić, povremeni foto saradnik našeg portala, dobio je dva priznanja na upravo okončanom međunarodnom foto natjecanju u Turskoj – Orhan Holding Photography Contest.

Turska i multinacionalna grupacija koja ima više od deset hiljada zaposlenih u petnaest država na četiri kontinenta, sa kompanijama u oblasti automobilske industrije, turizma, poljoprivrede, trgovine i uslužnih djelatnosti, formirala je Fond za obrazovanje i kulturu Orhan, koji je izgradio studentske domove, osnovnu školu i zgradu stručne škole za Univerzitet, koje je potom donirao Ministarstvu obrazovanja Turske. Jedna od njihovih aktivnosti u oblasti kulture i umjetnosti je Međunarodni fotografski konkurs Orhan Holdinga, koji se organizuje od 1998. i ove godine je upriličen po 19. put.

Orhan Holding Photography Contest je ove godine okupio 1.999 fotografa iz 49 država sa 7.179 različitih fotografija. Članovi žirija Sefa Ulukan, Leyla Emektar, Meral Yazıcıoğlu, Nihat Küçük, Reha Bilir, Serkan Turaç, Özer Kamburoğlu, Ayşen Küçüka i predstavnik Turske federacije fotografske umjetnosti, Cengizhan Günesen, su birali u do sad najvećoj konkurenciji na takmičenju, održanom pod patronatom međunarodne federacije fotografa.

– Čestitamo fotografima koji su rangirani i dobili nagrade ili čije su fotografije odabrane za izlaganje, i zahvaljujemo se svakom i svakom učesniku na podršci i povjerenju, istakla je Necla Orhan.

U kategoriji “Digital (Monohrom)” – 742 učesnika su poslali 2672 fotografije. Zlatnu medalju je dobio Jozef DANYI / Walker II / Češka, srebrnu Nermin SMAJIĆ / Linije / BiH, a bronzanu Muzaffer Murat İLHAN / Stado / Turska.

U kategoriji “digitalno (u boji)”, 869 učesnika je predložilo 3186 fotografija. Zlatnu medalju je dobio Mustafa BINOL / Farmland / Turska, srebrnu Si Thu YE MYINT / Točak života / Mijanmar, a bronzanu Somnath PAL / PATTERN / indija.

U kategoriji “Digital (Eksperimentalno)” 388 učesnika je predložilo 1321 fotografiju. Najbolji je Si Thu YE MYINT / Back Home / Mijanmar, drugi je Nur ERNEHİR / Ortak Kader / Turska, a treći Rustam RAKHIMOV /Romeo i Julija/ Rusija. U ovoj kategoriji specijalnu nagradu “Orhan Holding Özel Ödülü” žiri je dodijelio Nerminu SMAJIĆu za rad / Stepenice do neba / BiH.

Na ovosedmičnoj dodjeli priznanja predstavnica konzulata Bosne i Hercegovine u Turskoj Enisa Komar preuzela je Nerminove dvije nagrade.

Čestitke našem prijatelju i sugrađaninu od redakcije Zenicabloga.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno