Zenica

FOTO: Duh Asiza održan u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tradicionalni međureligijski skup Duh Asiza,13. po redu, upriličen je 13. novemba u zeničkoj župnoj crkvi Sv. Ilije, u organizaciji Odbora za međureligijsku suradnju Zenica.

Svečanost je započela procesijskim ulaskom vjerskih službenika u crkvu među kojima su, između ostalih, bili vrhbosanski nadbiskup u miru Vinko kard. Puljić, muftija sarajevski i predsjedavajući Skupštine Međureligijskog vijeća u BiH (MRV) dr. Nedžad ef. Grabus, župnik fra Marko Kepić, ravnatelj KŠC-a Sv. Pavao i predsjedavajući OMS-a vlč. Vlatko Rosić te sveštenici Srpske pravoslavne crkve, zenički imami i predstavnici Jevrejske zajednice.

Prisutne je najprije svojom izvedbom Sva djela Gospodnja počastio VIS Novo nebo, a potom su se obratili župnik fra Marko te ambasador Misije OSC-a u BiH Brian Aggeler. Nadalje je upriličen koncert mješovitog kamernog hora Lola iz Sarajeva.

U prigodnom obraćanju ravnatelj vlč. Rosić istaknuo je kako je Duh Asiza postao prepoznatljiva aktivnost OMS-a te naglasio da su vjerski službenici pozvani govoriti o miru te ga promicati. Iskazao je radost što se mladi naraštaji uključuju u ove aktivnosti, te poželio da u BiH bude više ovakvih susreta.

Nakon toga muftija Grabus pročitao je odluku o dodjeli Zeničke povelje mira kao priznanje svih vjerskih zajednica i Crkava Zenice kard. Puljiću za sav trud i višedesetljetni rad u Međureligijskom vijeću BiH, u čijem je osnivanju učestvovao 1997. zajedno sa tadašnjim religijskim vođama.

U svom obraćanju Muftija je naglasio važnost međureligijskog dijaloga i susreta kao cjeloživotnog procesa, te istakao Zenicu kao lokalnu zajednicu na koju se mnoge druge sredine mogu ugledati po pitanju institucionalnog međureligijskog dijaloga i kontinuirane višedecenijske saradnje.

Na kraju, prisutnima se obratio i kard. Puljić, koji se zahvalio na dodjeli Povelje, naznačavajući važnu poruku – ko Boga moli, taj čovjeka voli!



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno