Zenica

FOTO: Djeca čeličnog grada iz ljubavi prema programiranju mijenjaju identitet Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Da su robotika i programiranje broj jedan u svijetu, ali i u Zenici pokazuje i priča STEM akademije na Mašinskom fakultetu UNZE koju pohađa 114 polaznika uzrasta od pet do 18 godina. Djeca čeličnog grada su pokazatelj da je vrijeme krenuti naprijed.

Prije osam mjeseci u Zenici je pokrenuta STEM akademija koja ima za cilj djeci i mladima približiti robotiku i programiranje, odnosno, uvesti ih u ovaj svijet i pripremiti za svjetsko tržište rada. Interes za ovu oblast iznenadila je osnivače koji su jedno vrijeme prestali primati nove polaznike jer nisu imali dovoljno edukatora koji će vršiti predavanja. Ali, vrlo brzo su angažovani najbolji završeni i trenutni studenti Mašinskog i Politehničkog fakulteta u Zenici i STEM akademija je nastavila da prima nove članove.

Prevelik interes djece i mladih, prije nauče programirati nego čitati

Kenan Varda, jedan od osnivača STEM akademije u Zenici uz Ernada Bešlagića, za Klix.ba je kazao da je ova priča nešto što postoji već nekoliko godina, ali da je u martu ove godine nekako iznenada pokrenuta i za samo nekoliko mjeseci ispunila, pa i premašila njihova očekivanja.

“STEM akademija je osnovana planski jer ta ideja postoji već dvije godine, ali u martu, spletom okolnosti je pokrenuta i imali smo nevjerovatan odziv. Od mogućih osam nivoa pokrenuli smo šest i to je najstarija grupa. Ovo je temelj za nove tehnologije jer radimo zadatke iz elektronike, mašinstva i programiranja, podučavamo polaznike čuvanju podataka na cloud serverima, svoj tehnologiji koja nam je dostupna i od koje se zarađuje u svijetu. Želimo našu djecu educirati o tome i pripremiti ih na neki način jer imamo odsjeke na Univerzitetu u Zenici, mehatroniku i softversko inžinjerstvo i želimo ih usmjeravati u tom putu”, kazao je Varda.

Obrazložio je da Zenica ovim mijenja svoj identitet koji je svima ranije bio poznat po teškoj industriji i mašinstvu, ali da veliki interes mladih na Softverskom inžinjerstvu i ovoj akademiji predstavlja neki novi početak grada čelika koji se temelji na koracima mladih.

“Pokušat ćemo logičkim razmišljanjem da ih usmjerimo na upisivanje i ovog fakulteta. Mi ovdje imamo djecu koja još nisu krenula ni u školu, ali s nama nauče strane svijeta, gdje je lijevo-desno, čitati neka slova ali i rješavati zadatke i programirati”, kazao je Varda.

Svi žele da im djeca zarađuju i imaju siguran posao

Dodaje da ga raduje i informacija da je podjednak broj roditelja djece iz infromatičke struke, ali i drugih zanimanja, koja pohađaju akademiju.

“Imamo advokate koji ne žele da im se djeca bace istim poslom, pa i rudare i radnike metalne industrije koji ne žele da im djeca rade teške poslove. Želimo i mi, ali i oni, da olakšaju djeci i da rade one poslove koje vole, koji će im donijeti pristojnu zaradu, a da neće morati raditi teže poslove”, zaključio je Varda.

Slavko Tkačik je otac Anđele koja pohađa 7. razred osnovne škole. Anđela je četvrti stepen akademije, a za robotiku je oduvijek imala interes.

“Oduvijek sam se zanimala ha robotiku tako da sam i upisala ovu akademiju. Već sam četvrti stepen, radimo s robotima, a ranije smo radili s mirkobitom i programiranje u Scratchu. Ovo volim i planiram da ovo bude moja budućnost”, kaže Anđela.

Njen otac Slavko penziju je zaradio u rudniku, a svjestan je da je ovo budućnost. Međutim, puno bitnije stvari u upisu kćerke su mu timski rad i logičko razmišljanje.

“Uče rješavati probleme, a ovo je svakako budućnost i perspektiva za neke poslove. Do kraja ovog vijeka ovo će biti velika prednost u odnosu na druge poslove. Anđela svira i harmoniku, pjeva u horu, ima taj kolektivni duh, priča strani jezik, a zaista joj je želja da nastavi ovim tempom. Vjerujem ds će njen izbor biti i ovaj fakultet”, kazao je Slavko.

Računar i tablet su mnogo više od igrica

S druge strane Lejla Mutapčić je troje svoje djece upisala na akademiju jer im je htjela pokazati da tableti i računari mogu biti i korisniji od gledanja vide sadržaja.

“Nakon što su krenuli s ovim, vidjeli smo da su zainteresovani za robotiku. U početku smo htjeli da vidimo u kojem smjeru će to ići, ali stariji dječak od 12 godina je već uveliko u ovome, srednji je 4. razred, njega ne forsiramo, ali sam sebe forsira, a djevojčica koja još nije krenula u školu uživa u svemu ovome i vidimo napredak. Prilagodila se ekipi iako ne zna ni čitati ni pisati, ali voditelji programa koji zaista daju sebe bezrezervno su joj pomogli tako da napredak već sada vidimo”, kaže Mutapčić.

Ističe da je Zenica oduvijek bila mašinski i metalurški grad prljave industrije te da joj je drago da se te stvari mijenjaju i da nove generacije imaju drugačija usmjerenja.

U novembru na takmičenju u Dortmundu

Inače Bosna i Hercegovina će na takmičenju iz robotike u Dortmundu imati svoje ekipe. Iz Zenice će krajem novembra svoje znanje pokazati dvije ekipe, elementary i seniori, koji su na državnom takmičenju osvojili dva od tri mjesta.

“Zahvaljujući sponzorima idemo s dvije ekipe ove akademije te još jedna ekipa našeg osnivača Bešlagića. Djeci je plaćen put, smještaj, džeparac, a mi ćemo sigurno imati šta pokazati. Uvijek se kod nas kaže da je cilj da se ne osramotimo, ali vjerujte da ova djeca imaju šta pokazati iako sve ovo uče tek od marta ove godine”, zaključio je Varda na kraju razgovora za Klix.ba.

Autor: E.Mehić/klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno