Info

FOTO: Delegacija bh. zvaničnika iz oblasti obrazovanja u posjeti Istanbulu, ZDK predstavljao ministar Kozlić

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Institut Yunus Emre Sarajevo je u saradnji s Direkcijom za obrazovanje Grada Istanbula za ministre obrazovanja, nauke, kulture i sporta, direktore pedagoških zavoda, te za pomoćnike ministara iz Bosne i Hercegovine organizovao studijsko putovanje u Istanbul. U okviru ove službene posjete boravila je i delegacija iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona, koju je predvodio ministar Spahija Kozlić.
Zajedno sa ostalim kolegama ministrima i predstavnicima institucija nadležnih za obrazovanje iz Federacije Bosne i Hercegovine delegacija iz ZDK je posjetila Direkciju za nacionalno obrazovanje Okruga Istanbul, u kojoj ih je primio Generalni direktor za visoko obrazovanje i obrazovanje u inostranstvu pri Ministarstvu za obrazovanje Republike Turske, Cemal Yildiz. Tokom razgovora je istaknuta dobra saradnja koja je rezultirala jačanjem veza između škola iz naše domovine i Republike Turske. Posebno je naglašen značaj razmjene učenika i studenata na relaciji Turska i Bosna i Hercegovina, kao i važna uloga uspješno realiziranih i trenutnih projekata, koje u BiH implementira Institut Yunus Emre.
U toku ovog sastanka istaknuto je i da su obrazovne reforme u Turskoj posebno usmjerene prema unapređenju razvoja stručnih škola, edukaciji nastavnika u cilju podizanja nivoa njihovih stručnih kompetencija i prevazilaženju nejednakosti i prepreka u procesu ovih reformi, te da su svoja iskustva i primjere dobre prakse svakako spremni podijeliti sa zvaničnicima iz BiH. Osim toga, domaćini našoj delegaciji su bili i i predsjednik Instituta Yunus Emre u Istanbulu, prof.dr. Šeref Ateš, predsjednik Upravnog odbora Fondacije Maarif prof.dr.Birol Akgun, predsjednik Upravnog odbora Fondacije SEDEF Hasan Topaloglu, v.d. rektora Univerziteta u Istanbulu prof.dr. Haluk Alkan i predsjednik Upravnog odbora Fondacije streličarstva i načelnik Općine Beyoglu Haydar Ali Yildiz.
-U ime Ministarstva sam se tokom ovih susreta zahvalio ljubaznim domaćinima iz Republike Turske na gostoprimstvu i na svemu što je do sada Republika Turska uradila za našu državu, posebno u oblasti obrazovanja, kazao je ministar Kozlić.


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno