Rekreacija

FOTO: Dan Zenice sa visibabama na planini Hum

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prvi proljetni vikend prepun je značajnih datuma koje obilježavamo planinarskom turom na planinu Hum. Naše udruženje njome obilježava Dan grada Zenice (20. mart), prvi dan proljeća (21. mart), Svjetski dan šuma (21. mart) i Svjetski dan voda (22. mart).

Da bismo sve to mogli doživjeti, uvijek biramo jednu od najljepših zeničkih planinarskih staza, i to baš onu koju je naše udruženje probilo, uredilo, označilo i dalo planinarima i ljubiteljima prirode za poklon – Hum iz Gornje Višnjice. Sa 103 učesnika iz Zenice, Viteza, Kaknja, Visokog i Sarajeva, popeli smo se na vrh Huma (1280 mnv) za četiri i pol sata planinarenja iz Gornje Višnjice, u dužini od devet kilometara. Staza je izuzetno šarenolika, prolazi kroz dobro očuvane i lijepe listopadne i crnogorične šume, uz dva odlična izvora, Fatičino korito i Dobra voda. Pogled sa vrha sezao je od Travnika do Sarajeva i od Zenice do Kiseljaka, a u vidokrugu su bile planine od Prenja do Ozrena i od Jahorinskog Kleka do Vlašića.

Najljepši pogled bio je na planinsku kraljicu, Vranicu. Imali smo sreću da uočimo i 137 km udaljeni Durmitor u Crnoj Gori, te 109 km udaljeni najviši vrh Bosne i Hercegovine, Maglić. Na Malom Humu, nekih 100 m od vrha Huma, tepih od miliona visibaba i prelijepim mirisom cijele šume bio je nagrada za uspon. Spustili smo se sa Huma grebenom Boževica, gustim i srećom očuvanim bukovim šumama, koje su, nakon Lijepe ravni prerasle u crnogoričnu šumu, prateći nas sve do Gornje Višnjice. U selu nas je dočekalo rukovodstvo mjesne zajednice Lašva, te čaj od udruženja “Žene Lašve – Azra”. Po statistici, planinarili smo 15 km, a savladali smo 1060 metara uspona. Nakon provedene ankete, koju je ispunilo 48 od 103 učesnika, raduje nas što je nešto preko polovine anketiranih bilo u dobnoj grupi ispod 40 godina, što 70% nikada ranije nije planinarilo ovom stazom, a da 20% prvi put planinari sa našim udruženjem.

Odličnu ocjenu smo dobili za tehnički aspekt ture (vođenje, odmori, tempo – 85%), a ponašanje vodiča je ocijenjeno sa 97%. Čak 52% anketiranih je puno očekivalo od ture, ali su i njihova visoka očekivanja ispunjena. Za 95% anketiranih, tura je ispunila zdravstveni, tj. psiho-fizički aspekt, a po 71% edukativni i sociološki. Ukupnu ocjenu 5 za turu nam je dalo 45, a ocjenu 4 su nam dala 3 anketirana. Neki od komentara na turu su: – Ovo je bilo moje prvo planinarenje i zaista bilo je izvrsno. Sve pohvale za organizaciju i naravno imam u planu ponovo ići na razne ture. – Svaka čast na objašnjenju ture do u detalje.

Da je bilo teško – jest, ali bih bez razmišljanja ponovila sve opet. – Prelijepa tura, sunce, osmijeh, nešto novo smo naučili, sve pohvale za sve Vas lp U obezbjeđivanju ture je učestvovala i četveročlana ekipa stanica Gorske službe spašavanja Zenica, koja je dobila visoku ocjenu od 91%. Turu su vodili Afan Abazović, Amna Šestić, Amar Babić, Kemal Vidimlić i Šejma Dulaš.

Udruženje “Azimuth 135” u predstojećem ramazanu, svake nedjelje, izuzev kada je nepovoljna vremenska prognoza, realizuje novi ciklus planinarsko-rekreativnog projekta “Šetnja do iftara 2023”, a sve informacije, najave i detalje možete pratiti na profilima www.facebook.com/azimuth135 i www.instagram.com/azimuth.135 I dalje stoji poziv zeničkim i privrednim subjektima iz drugih gradova da svojim sponzorskim učešćem budu dio mnogih prvih planinarskih koraka.

#NaPravojSmoStazi #Azimuth135



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno