Zenica

Foto: Dan pobjede nad fašizmom

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Povodom obilježavanja 9.maja, Dana pobjede nad fašizmom danas u 11 sati položeni su vijenci i cvijeće na spomeniku palim borcima iz drugog Svjetskog rata kod Papirne u Zenici.
Počelo je odavanjem pošte palim borcima i kratkim obračanjem člana UO Udruženja SUABNOR-a, gospodina Ešrefa Čamdžića, koji je izrazio žaljenje slabim odzivom građana na ovu svečanost. Uz skromno prisustvo građana vijence i cvijeće su položili sljedeće delegacije: Udruženje antifašista boraca NOR-a Zenice, SUABNOR-a ZE-DO kantona, SDP Grada Zenice, te predstavnici Grada Zenice.
– Inače, obilježavanje 70-te godišnjice pobjede nad fašizmom u svih 10 naših udruženja na prostoru kantona, organizovanim različitim aktivnostima, traje tokom cijelog mjeseca. Centralna proslava za BiH biće održana 09. maja u Jablanici, gdje će biti obilježene i 72 godine od najhumanije bitke u II Svjetskom ratu, „Bitke za ranjenike“, dok je proslava za prostor cijelog Balkana najavljena za 16. maj kod Dravograda u Sloveniji. Na oba skupa biće prisutna i naša delegacija- kažu u Udruženju antifašista NOR-a ZDK.
A mi da podsjetimo:
U svim zemljama Evrope današnji dan se proslavlja kao Dan pobjede nad fašizmom. Nakon što je Njemačka 9. maja 1945. godine potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu, počeo je proces definitivnog uništavanja fašizma. Rat je konačno završen nekoliko mjeseci kasnije, kapitulacijom carskog Japana. Kako je ovaj trenutak veoma značajno uticao na izgled Evrope u budućnosti, današnji dan se obilježava i kao Dan Evrope.
Nažalost, težnje prema nacionalizmu i fašizmu kod pojedinaca nikad nisu u potpunosti izbrisane. 9. maj služi kao ogroman podsjetnik na masovna ubijanja i razaranja koje je svijet pretrpio u Drugom svjetskom ratu.
Zemlje Evrope su se trudile da poslije završetka Drugog svjetskog rata uspostave i održe mir provodeći brojne integracione procese. Međutim, naša zemlja je jedina država koja je proživjela genocid u Evropi poslije tog zločina. Ratni sukob koji se dogodio u Bosni i Hercegovini 1992. – 1995. odnio je veliki broj života. Mnogo ljudi je izgubilo svoje najmilije i protjerani su sa svog ognjišta.

Na tribini u Općoj biblioteci u Zenici sa temom „Fašizam i antifašizam danas“, održanoj prije nekoliko dana govorio je profesor Esad Bajtal. On je, pored ostalog istakao: „U FBiH postoje vrlo organizovani recidivi saradnika nacističkih snaga iz Drugog svjetskog rata. Naše društvo još uvijek nije pobijedilo fašizam a najveći problem je, što još uvijek nije donesen zakon protiv upotrebe fašističkih simbola, kaže dr. Bajtal i dodaje da građani BiH uopše nisu svjesni postojanja fašizma ali ne svojom krivicom, već krivicom dobro organizovanih fašista koji su razvili odlične metode manipulacije“.

Najveća parada održava se svake godine 9. maja u Moskvi, sa velikim mimohodom više roda vojske i preleta avijacije. Na toj paradi se svaki put pokažu i posljednja postignuća ruske tehnologije, ali i oprema iz Drugog svjetskog rata.

E. Imamović za Zenicablog

Više na

Posted by Zenicablog on 9. Maj 2015



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno