Zenica

FOTO: Dan nezavisnosti u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predstavnici Vlade Zeničko-dobojskog kantona, Grada Zenica, političkih stranaka i boračkih udruženja danas su na Kamenom spavaču u Zenici polaganjem cvijeća obilježili Dan nezavisnosti.

Građani Bosne i Hercegovine prije 30 godina opredijelili su se za nezavisnu državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine, a takve poruke su poslane i danas sa spomen-obilježja Kameni spavač u centru Zenice.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić je izjavio da 30 godina u cijeloj BiH se ne obilježava ovaj datum te da je težnja u NATO mora biti prioritet.

“Mi se moramo okrenuti evropskim integracijama, NATO savezu i na taj način se odužiti patriotama koje su dale svoj život za BiH. Imali smo niz aktivnosti povodom Dana nezavisnosti, a već sutra moramo razmišljati o budućnosti i tamne oblake nad BiH moramo razbiti. Podignimo zastave, to je najmanje što možemo uraditi. Moramo jedni drugima pružiti ruke, zaboraviti na političke različitosti i okrenuti se ka budućnosti BiH”, kazao je Bašić nakon čega je s ministrima položio cvijeće za poginule borce i civile.

Sat vremena poslije na istom mjestu Dan nezavisnosti BiH obilježili su Grad Zenica, političke stranke te udruženja građana.

Tim povodom prisutnima se obratio vijećnik Nermin Mehić, zlatni ljiljan i RVI, koji je kazao da su bili poznati projekti Zagreba i Beograda tokom agresije na BiH te da su četiri godine rata, krvi, suza i svega rezultirale time da imamo domovinu.

“Država ako zaboravi na svoje borce, na svoje poginule, ratne invalide, takva država ne zaslužuje da postoji”, kazao je Mehić.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je kazao da su za ovu državu dali puno, dok je Slovenija i Hrvatska priznata bez referenduma.

“Opredjelili smo se da budemo nezavisni i država svih građana BiH. Zahvaljujući šehidima i poginulim borcima, opstali smo i imamo državu”, kazao je Kasumović te je potom održao politički govor protiv predstavnika kantona koji tradicionalno, svake godine, u 10 sati, prije gradskog programa, odaju počast i obilježavaju značajne praznike.

Pozvao je i prisutne da odaju počast poginulim civilima i borcima u Ukrajini te je građanima poručio da se ne boje.

“Situacija je ozbiljna, ali se ne trebate plašiti. Direktni sam sudionik 90-ih u Gornjem Vakufu. Tada nismo ništa imali, ali smo se uspjeli odbraniti od 4. sile na svijetu. Nikog nećemo napadati, ali ćemo se braniti. Imamo dosta prijatelja iz međunarodne zajednice, nije to samo islamski svijet koji odgovara nacionalnim strankama”, kazao je Kasumović.

Autor: E.Mehić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno