Ljudi

FOTO: Čika Mirso nije sam, pogledajte šta su priredili njegovi sugrađani

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Vjerujemo da nema Zeničanke i Zeničanina koji može reći da ne zna za Mirsada Šahinovića – najhumanijeg prodavača knjiga na uličnom štandu, kojeg svi odmilja zovu čika Mirso.
Ovaj ratni vojni invalid poveo je tešku borbu prije tri godine, kako bi spasio svoj stan od sudskog izvršenja zbog duga za grijanje od oko 400 KM, o čemu su tada pisali mnogi mediji.
Nažalost, jučer smo saznali da je čika Mirso doživio težak moždani udar, zbog kojeg mu je paralizirana cijela lijeva strana. Budući da mu je prijeko potrebna stalna njega od 0-24 sata, jer je prinuđen koristiti pelene, jedino rješenje je da se ovaj divni čovjek smjesti u dom za stara i iznemogla lica.

Više o akciji NA OVOM LINKU:

Čika Mirso treba našu pomoć: Doživio težak moždani udar, potrebna pomoć

Korištenje usluga ovog doma košta 1.200 KM mjesečno, a koji trošak čika Mirso i njegova kćerka ne mogu pokriti. Svi znamo da je svoju poštenu koru hljeba zarađivao prodajom knjiga, stojeći u Londži, prekoputa Uglovnice cijeli dan po svim vremenskim uvjetima.
Na mjestu gdje je Mirso prodavao knjige “osvanula” je tabla sa Apelom za pomoć, ali i kutija sa bombonama, kako ih je Čika Mirso dijelio godinama.
Ipak, i pored svih svojih tegoba, čika Mirso nikada nije propuštao priliku da naše najmlađe sugrađane redovno usrećuje poklanjanjem bombona, donoseći radost i osmijehe na njihovim licima.
U vrijeme pandemije, kada su mnogi bili prinuđeni boraviti u karanteni po hotelima i motelima, čika Mirso je takvima odnosio svoje knjige da čitaju te im na taj način olakšavao izdržavanje izolacije, vjerujući da su čitanjem ispunili i svoju dušu.
Danas smo mi više nego ikad potrebni našem čika Mirsi.
U namjeri da pomognu prikupljanju što više sredstava za njegov bezbrižni smještaj i oporavak u domu za stara i iznemogla lica, jer se ne zna koliko će biti u njemu, na raspolaganje kutiju za donacije u njihovom ugostiteljskom objektu Krčma BP dali su braća Patrović, Ivan i Andrija, koji su nerijetko pokretali i vodili humanitarne akcije slične sadržine.
Svoje donacije možete poslati putem Westerna ili MoneyGrama ili na njihov račun ukoliko su uplate iz inostranstva. Sve uplate i donacije će biti kao i do sada transparentno prikazane na njihovoj stranici.
Akciju su nazvali “BOMBONA ZA ČIKA MIRSU”, sa željom da mu što je moguće više olakšamo stanje u kojem se nalazi, uzvraćajući mu toplinu ljudske duše, kojom nas je dugi niz godina čašćavao, posmatrajući ga kako našoj djeci dijeli bombone.
Svaka marka je dragocjena pa se nemojte ustručavati, jer svi dobro znamo kakva su vremena za sve one koji nastoje pošteno i časno živjeti. A pomoći možete i ako podijelite ovaj apel na svojim fb profilima, na čemu se od ❤️ zahvaljujemo. Samo da nam čika Mirso opet bude k’o bombona , napisali su. 
-Informisan sam od svojih saradnika da je naš dobro poznati sugrađanin Mirsad Šahinović doživio moždani udar, što mu je uzrokovalo teške zdravstvene posljedice i nemogućnost brige o sebi. Kako je trenutno smješten u JU „Dom za stara lica Zenica“, a njegova uža porodica nije u mogućnosti snositi finansijske troškove tog smještaja, odlučio sam da će Grad Zenica u narednih šest mjeseci snositi troškove smještaja, koji na mjesečnom nivou iznose 1.240 KM. Naš Mirso je to zaslužio. O njegovoj dobroti i poštenju upoznata je ne samo zenička, nego i šira javnost, objavljeno je na FB stranici gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića.


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno