Zenica

FOTO: Centralna svečanost Kurban – bajrama u Sultan Ahmedovoj – Čaršijskoj džamiji u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bajram Šerif Mubarek Olsun – Prema Takvimu Islamske zajednice prvi dan Kurban bajrama, odnosno 10. zul-hidždže 1440. h.g. je u nedjelju 11. augusta. Centralna bajramska svečanost za BiH je održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji gdje je bajramsku hutbu kazivao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Centralna svečanost obilježavanja velikog muslimanskog praznika Kurban – bajrama za područje Muftiluka zeničkog održana je u Sultan Ahmedovoj – Čaršijskoj džamiji u Zenici, gdje je u 06.25 sati klanjanje bajram-namaza predvodio savjetnik reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, Ejub ef. Dautović.

Bajramsku hutbu vjernicima je govorio muftija zenički Melvudin ef. Dizdarević, koji je podsjetio kako je islam vjera koja naglašava kolektiv i daje mu primat nad zahtjevima pojedinca.

Bajramsku hudbu održao je muftija zenički Mevludin ef. Dizdarević, a na njenom početku je rekao da je Allahova milost što su vjernici dočekali i ovaj Bajram.

“Bajram je daleko veći i važniji nego što možemo pomisliti. U ovim trenucima dešava se najveći pokret srca muslimana u svijetu. Dok se jedni pripremaju kući, drugi vjernici završavaju obrede hadždža. Bajrami nisu izumljeni za dangubit već da bi nam omogućili da na drugačije vrijednosti čuvamo vrijednosti vjere. Značenje Bajrama jeste povratak izvoru i oni imaju zadaću da nas vrate Gospodaru koji je naše istinsko utočište”, izjavio je Dizdarević.

Naglasio je da hadždž i kurban ukazuju na trudndo ostvarenja cilja. Hadždž je fizičko putovanje ka svetim mjestima, ali i duhovno putovanje do vlastite čistote. Naglasio je i značaj žrtve i darovanja od sebe.

“Postavljajte sebi pitanje šta ćete dati za društvo, porodicu, islamsku zajednicu, a ne šta ćete dobiti. Braćo i sestre koji ste u Sultan Ahmedovoj džamiji i koji me gledate preko malih ekrana, Bajram Šerif Mubarek Olsun”, zaključio je Dizdarević.

Nakon klanjanja uslijedilo je čestitanje praznika te prijem u Medžlisu islamske zajednice Zenica gdje je građane ugostio muftija zenički Mevludin ef. Dizdarević.

FOTO: Hareth Momani za Zenicablog

 

Drugi dan Bajrama, u ponedjeljak, na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici bit će organizirana ”Bajramska svečanost”, uz program koji će izvesti Armin Muzaferija, Eldin Huseinbegović i hfz. Aziz Alili.

Treći dan Bajrama delegacija Muftijstva i Medžlisa IZ Zenica posjetit će KPZ ZT Zenica, a bajramski prijem za predstavnike vjerskog, političkog, kulturnog i društvenog života bit će organiziran u atriju Medžlisa IZ Zenica. Istog dana muftija zenički, sa saradnicima, posjetit će Kantonalnu bolnicu Zenica, gdje je planiran susret s rukovodstvom te ustanove i posjeta Odjelu hirurgije.

Kurban ili Hadži bajram – veliki su mubarek dani, dani velikog Božijeg dobra. Njihovu važnost određuje klanje kurbana – tradicija Božijeg poslanika Ibrahima, neka je mir i spas Božiji na njega, i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama; i dani hadža – dan boravka nekoliko miliona muslimana u Časnim mjestima Mekki i Medini. Oni su se sa svih strana svijeta zaputili ka Časnome Hramu kako bi obavili peti stub islama – hadž – koji im Uzvišeni Bog propisuje, i koji je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uslove za to. Hadžija je Allahov gost kome se pruža prilika da mu budu oprošteni svi grijesi i zato se milioni muslimana svake godine okupe na tlu kojim je koračao Muhammed, neka je mir i spas Božiji na njega. Kurban bajram traje četiri dana.

Ekipa Zenicabloga čestita svim muslimanima Bajram, Bajram Šerif Mubarek Olsun.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno