Zenica

FOTO: “Cabaret Winter Fest” uspješna izložba fotografija “CRVENO”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
FOTO: “Cabaret Winter Fest” uspješna izložba fotografija “CRVENO” – I bez zvanične press konferencije, peti, zimski festival, Cabaret Winter Fest sa prvom noći po broju posjetitelja najavio najjači do sada zimski festival.

U subotu je u prepunom Cabaret clubu otvoren peti, jubilarni, zimski festival “Cabaret Winter Fest”. Iako bez ikakve press konferencije, što je do sada bilo uobičajeno za ovaj festival, organizatori ovog festivala, braća Petrović, Ivan i Andrija, uspjeli su da Cabaret club bude dupke pun, kako posjetitelja, tako i dobre pozitivne atmosfere.
Prva noć festivala je bila u znaku “CRVENOG” jer je upravo to naziv i izložbe fotografija “CRVENO”, polaznika Škole umjetničke fotografije Zenica koju vodi magistrica dokumentarne fotografije Dijana Muminović. A skupa sa tom izložbom postavljena je i izložba “Mi gradimo Zenicu”. Tako da su organizatori već na prvoj noći dali do znanja da će ovo biti festival poseban u svakom smislu. Ovo je jedini neprofitni festival općenito, koji braća Petrović, kao privatni sektor, organizuju već petu godinu, tradicionalno.
“Budući da je za svaki festival bila press konferencija, a svaki želimo da bude drukčiji nego prethodni, odlučili smo da prvu noć festivala otvorimo bez zvanične press konferencije, da dokažemo sebi, da li ovaj festival treba gradu i jesmo li išta uspjeli izgraditi u ove četiri prethodne godine. Drago nam je vidjeti ovoliko popunjenu salu Cabaret cluba i to nam je znak da radimo ispravan posao i nastavit ćemo i dalje da ga organizujemo, bez obzira da li imali podršku od bilo koga, jer sa ovim festivalom radimo na promociji, kako pojedinaca i raznih udruženja, tako i na promociji samog grada” – uvodne su riječi Petrovića na otvorenju izložbe.
Dijana Muminović je bila vidno uzbuđena i kazala nam je da joj čast otvoriti jedan ovakav festival, gdje su zvanično i proslavili svoj prvi rođendan škole fotografije.
“Zašto baš crveno pitate se? Iz razloga što je to boja ljubavi, a u ovu izložbu je uloženo mnogo ljubavi. Međutim to je i boja u svijetu fotografije, ali i na neki način boja našeg čeličnog i radničkog grada. Kada su me pozvala braća Ivan i Andrija i Milenko Šećerović, bez razmišljanja sam pristala biti dio ove zimske priče sa mojim učenicima. Hvala im što podržavaju ovu školu i daju nam motivaciju da ne smijemo stati” – kazala je Dijana.
“Postavka ovih djela sa mnogo crvenih tonova i kompozicija u kojima su uspjeli spojiti likovnu formu i fotografiju.

Oni su umjetnici u duši i srcu sa djelima u kojima je primjetan kvalitet u kontinuitetu i snaga njihovog umjetničkom izrazu je u tome što imaju slobodu u stvaranju, pri čemu izlaze iz osnovne dimenzije fotografije a to je dokumentarnost.

Za njih sam rekao da bi legendarni majstor 

umjetničke fotografije Čedo Paunović bio ponosan na njih i zaista je tako kad vidite njihova djela.

Zato je u selekciji umjetničkih programa škola fotografije Zenica uvrštena da svojom izložbom otvori kultni 5.CABARET WINTER FEST.Ono što treba posebno istaći je i odlična organizacija Brand by braća Petrović kao i ambijent Cabaret Cluba koji je postao dio urbane Zenice” – kazao je za naš portal Milenko Šećeroviić, selektor likovnih izložbi i umetničkih fotografija ovoga festivala.

Učesnici izložbe “Crveno” su:

Mirsada Karić-Hodžić, Besima Šunjala, Đurđica Levarda-Mirković, Amina Hrustić, Vedada Pojskić,Melisa Kadić, Azemina Nišić, Merima Medžić, Nevena Duranović, Lamija Švraka, Iman Imamović i Nejra Turčinović, a na drugoj izložbi,fotografije su Manuela Nikolića, Derviše Zahirović,Sabine Hamzić, Ajdina Drine i Iveka Arapovića.

Izložbu možete pogledati svaki dan do subote kada slijedi druga izložba,a organizatori su zvanični press najavili za polovinu ove sedmice



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno