Zenica

FOTO: Bratimljenje sela Mošćanica i sela Güllubahçe iz Republike Turske

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Delegacija iz Republike Turske (regija Aydin), iz sela Gullubahce bila je gost MZ Mošćanica šest dana (22-27.11.2021).

Tokom boravka gostiju iz Turske u Mošćanici je potpisan memorandum o saradnji (bratimljenju), između dva sela. U delegaciji sela Gullubahce bio je muhtar sela Yusuf Cam sa suprugom Unzile Cam, Bošnjaci porijeklom iz BiH Ibrahim Cinar, Recep Cinar i Orhan Akat i Murat Karaca koji je predstavnik udruženja Ayyildiz Doga Sporlari Kulubu koje je zajedno sa udruženjem Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH pomogao da se povežu ova dva sela iz dvije prijateljske države.

Članovi delegacije iz Republike Turske su veoma društveno i privredno aktivni na području općine Soke gdje se teritorijalno nalazi selo Gullubahce.

Selo Gullubahce ima oko 2.000 stanovnika i nalazi se u neposrednoj blizini drevnog antičkog grada Priena na području općine Soke. Na tom području se nalazi hiljade hektara zasađenih pšenicom, pamukom i suncokretom. Područje je poznato po proizvodnji maslinovog ulja. Na tom području se u blizini nalaze i gradovi Didim, Kusadasi i Aydin kao centar regije.

Program koji su domaćini pripremili za goste u Mošćanici bio je odličan. Potpisan je sporazum i sklopljeno je prijateljstvo koje je simbolično prikazano i kroz veliki dvotonski kamen sa imenima sela i državnim zastavama prijateljskih država, a koji će godinama biti svjedok bratstva i prijateljstva između ova dva naselja. Kamen je donirala i napravila porodica Porča (Edin i Omer Porča).

Naši gosti iz Turske su imali priliku da posjete Mostar, Konjic, Blagaj. U Mostaru smo posjetili sjedište Yunus Emre Insituta.

Prisustvovali su obilježavanju Dana Državnosti u Srebrenici sa srebreničkom djecom koje je organizovala Asocijacija Mostovi Prijateljstva. Zajedno smo učestvovali na defileju kroz ulice Srebrenice, a potom smo organizovali dječiji program, muzički program uz poklone za djecu.

Gosti su sa nama posjetili i kompaniju Zenko d.o.o. gdje se razgovaralo o saradnji u sferi biznisa.

Gosti su takođe posjetili selo Puhovac gdje su takođe odlično primljeni i dočekani zahvaljujući prijatelju Mošćanice Enesu Spahiću.

Zadnji dan zajedničkog druženja tokom posjete gostiju iz Republike Turske bio je u Sarajevu gdje smo posjetili mezar Predsjednika Alije Izetbegovića, nakon čega smo posjetili i sjedište novinske agencije Anadolija za Balkan.

Delegacija iz Republike Turske je bila veoma zadovoljna gostoprimstvom domaćina iz Mošćanice. Najveće zasluge za odličan program i gostoprimstvo imaju članovi organizacionog odbora Edin Porča (predsjednik MZ Mošćanica, Namir Škaljo, Ramiz Bureković), kao i veliki broj naših prijatelja  koji su pomogli da gosti se osječaju kao kod svoje kuće. Gosti iz Republike Turske su pozvali svoje nove prijatelje iz Zenice da budu gosti u Republici Turskoj i selu Gullubahce. Prijateljstvo i bratstvo je formalno potpisano ali i konkretno potvrđeno dolaskom i uspostavljenim prijateljskim vezama između domaćina iz Mošćanice i gostiju iz sela Gullubahce iz Republike Turske.

Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH je ponovo pokazala da s pravom nosi ime Mostovi Prijateljstva jer je ponovo pomogla da se uspostave prijateljske veze između Bosne i Hercegovine i Republike Turske ali sada između sela. Do sada smo pomogli da se uspostave veze između gradova. Škola, planinarskih udruženja. MI ćemo nastaviti povezivati ljude jer je to naša misija.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno