Info

FOTO: BiH zahvaljujući INZ-u na mapi država sa organizovanim preventivnim skriningom

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zahvaljujući provođenju projekta “Od svjesnosti do liječenja: Žene glavni nosioci prava na zdravlje u BiH”, koju uz pomoć italijanskih partnera provodi Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), Bosna i Hercegovina se po prvi put našla na globalnoj planetarnoj mapi država u kojima se provodi organizovani mamografski skrining program.

Skup u Torinu

Protekle sedmice u Torinu (Italija) održan je Kongres Međunarodne mreže za skrining raka (The International Cancer Screening Network (ICSN), koji je to potvrdio. Po prvi put u višegodišnjem postojanju ove mreže, u njenom radu učestvovali su predstavnici iz Bosne i Hercegovine, odnosno Zeničko-dobojskog kantona.

ISCN 2023 okupio je predavače i stručnjake iz cijelog svijeta, a svoj rad i rezultate pilot-skrininga u skladu s evropskim smjernicama u Zeničko-dobojskom kantonu je predstavio i tim Instituta iz Zenice.

Gosti u Torinu bili su čelne osobe našeg Kantona, premijerka ZDK Amra Mehmedić, ministrica zdravstva ZDK Tanja Radoš Kosić, direktor INZ-a Senad Huseinagić, predstavnici ZZO-a ZDK i Ministarstva, kao i tim INZ-a i Službe za promociju zdravlja i kvalitet u zdravstvu koji na terenu provodi projekt.

Međunarodna mreža za skrining raka (ICSN) je konzorcij zemalja, organizacija i stručnjaka zainteresiranih za promoviranje multidisciplinarnog skrininga raka stanovništva specifičnog za kontekst kroz strategije zasnovane na dokazima. ICSN ima za cilj da procijeni provedbu skrininga na rak i raspravlja o metodama za poboljšanje kvaliteta i djelotvornosti programa.

Članovi ICSN-a su formirali interesne grupe fokusirane na ciljano istraživanje, prikupljanje podataka i procjenu strategija skrininga kao što su skrining raka grlića materice i skrining kolorektalnog karcinoma.

– ICSN je pružio priliku međunarodnim stručnjacima za razmjenu znanja, istraživačkih metoda, izazova u praksi i rezultata u oblasti skrininga raka; da odrede prioritete, razviju i krenu naprijed u nove istraživačke projekte. Bila je to prilika da i mi predstavimo šta smo uradili proteklih godina kroz projekt sa partnerima iz organizacije RE.TE, istakla je dr. Selvedina Sarajlić-Spahić, načelnica Službe za promociju zdravlja i kvalitet u zdravstvu.

Na kongresu su razmatrane desetine tema, kao što su skrining zasnovan na riziku, test krvi/multi-kancer, skrining kao istraživačka platforma, nove tehnologije i skrining testovi, integracija primarne i sekundarne prevencije, alternativni pristupi implementaciji skrininga kao javnozdravstvene intervencije, najbolje prakse, problemi u komunikaciji, teško dostupne populacije/jednakost u skriningu raka, sastanak sa kliničarima, praćenje, evaluacija i osiguranje kvaliteta, te novi programi skrininga.

Učesnici iz cijelog Svijeta

Kongres je upriličen ove, 2023., nakon dvije godine vanrednog zdravstvenog stanja, okupio je stručnjake za skrining u nekoliko disciplina iz cijelog svijeta, te označio svojevrsno ponovno pokretanje aktivnosti skrininga u svijetu. Podršku okupljanju stručnjaka iz cijelog svijeta dale su lokalne vlasti Torina i regije Piemont, inače regije partnera našem Kantonu.

– Uključivanje napretka u istraživanju genomike i biomarkera u proces skrininga može ponuditi nove mogućnosti za precizniju procjenu rizika i za povećanje isplativosti skrininga. Štaviše, nova era ranog otkrivanja raka pomoću krvnih testova može promijeniti paradigme skrininga raka, istaknuli su organizatori skupa u Torinu.

Doktor Mireille Brothers sa Univerzitetskog medicinskog centra Radboud, Nizozemska do kraja ove godine predsjedava ICSN-om, nakon čega predsjedavanje preuzima dr. Miriam Elfström, sa Instituta Karolinska, Švedska.

U upravi i odborima ove mreže su ljekari iz Švicarske, Španije, Ujedinjenog Kraljevstva (Velike Britanije), Nizozemske, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Izraela, Danske, Italije i Kanade. Na skupu su se obratili stručnjaci iz Meksika, Švicarske, Italije, Britanije, Francuske, Španije, Tajvana, Kanade, Nizozemske, Australije, Njemačke, Finske, Južne Koreje, Indije, Kine, Češke, Irske, Belgije…

Nakon što je pilot-projekt mamografskog skrininga proveden i provodi se u nekoliko lokalnih zajednica u ZDK, predstavnici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane su tokom ove godine svoja saznanja, metode i način rada, kao i mogućnosti i benifite projekta i ovakvog pristupa predstavili u Hercegovačko-neretvanskom, Kantonu Goražde, te Tuzlanskom kantonu, kao i u Banjoj Luci.

Namjera je da se dostignuća iz Zenice i ZDK prezentiraju i drugim zainteresiranim u BiH, a ovaj učinkovitiji i bolji pristup skriningu, koji donosi prije svega bolje zdravlje i rezultate na polju prevencije, predstavi i zaživi i u drugim područjima države.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno