Rekreacija

FOTO: BiH Exploreri planinarili i uživali na Idrizovoj stazi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH Exploreri jučer (subota) su realizovali treću planinarsku turu u januaru 2024.godine. Zbog vremenskih uslova, snijega i niskih temperatura mi se prilagođavamo navedenim uslovima, ali ne na način da čekamo ljepše vrijeme za naša planinarska putovanja već da posjetimo lokacije i mjesta koja su interesantna za posjetiti s obzirom na kratak dan i zimske uslove.

Jučer smo vozilima krenuli do naselja Drivuša gdje smo kod zgrade firme “Metalno” ostavili naša sredstva, i ukrcali se u autobus koji nas je odvezao do Lašve. Iz Lašve preko Dolipolja smo krenuli pješačiti do sela Božići i lokacije Dijelo gdje se nalazi Lovačka kuća lovačkog društva “Zmajevac” gdje smo se malo odmorili, i iskoristili priliku za doručak.

Nastavili smo svoje planinarsko putovanje usponom prema Grašnici iznad sela Gorica. Na određenim lokacijama smo pješačili na samoj granici između Zenice i Kaknja.

Poslije uspona slijedio je silazak do sela Gorica I odlazak do prelijepih Janjićkih slapova. Naš prijatelj Marsel iskoristio je priliku da sa dronom snimi prelijepe vodene slapove kojima nažalost prijeti nestanak jer je na tom mjestu predviđena izgradnja hidrocentrale.

Nastavili smo svoje putovanje i stigli smo kod našeg prijatelja Nihada Tokalije-Toka koji nas je odlično dočekao u svojoj vikendici koja se nalazi u blizini rijeke Bosne ispod sela Gorica. Nihad je za nas napravio odličnu domaću čorbu kojom smo se počastili. Bilo je i repete.
Uz kahvu, čaj i lijep razgovor uživali smo kod našeg domaćina Toke.

Nihad je zaljubljenik u svoje Janjiće, rijeku Bosnu i Janjićke slapove. Nihad voli i Goricu, jer mu je supruga rođena u tom lijepom mjestu. Zbog toga je Nihad Tokalija napravio lađu sa kojom svaki dan prelazi rijeku Bosnu iz Janjića do svoje vikendice koja se nalazi sa druge strane.

Uz riječi zahvalnosti na odličnom gostoprimstvu Nihada nastavili smo svoje planinarsko putovanje prema završetku ove interesantne Idrizove staze koju je za nas pripremio naš član Idriz Delić koji je i potpredsjednik PSD Poštar-Zenica.

Idriz takođe voli svoje Janjiće i prelijepu prirodu kojom je okruženo njegovo rodno mjesto. Idriz je sa svojim prijateljima iznad Janjićkih slapova na uzvisini postavio veliki jarbol sa državnom zastavom naše domovine. Godinama planinari ovim područjima, i zbog toga je za nas pripremio ovu interesantnu planinarsku stazu koju smo nazvali po njenom autoru Idrizu Deliću.

Putovanje smo nastavili kroz Putovičko polje i na kraju smo stigli poslije nekoliko kilometara do naselja Drivuša gdje smo ostavili naša vozila sa kojim smo se vratili u Zenicu.

Na ovoj zanimljivoj i prelijepoj planinarsko turi učestvovalo je 12 članova BiH Explorera. Prepješačili smo 16 kilometara po hladnom vremenu, i po snijegu koji je na pojedinim mjestima bio visok i 30 cm. Međutim, to nas nije spriječilo da uživamo u predjelima kojima smo prošli u odličnom društvu prijatelja iz Janjića Idriza Delića, Rasima Čunjala i Nihada Tokalije.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno