Zenica

FOTO: Besplatna turistička tura sa Afanom Abazovićem za 583. rođendan grada Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Besplatna turistička tura sa Afanom Abazovićem za 583. rođendan grada Zenice – Turistički i planinarski vodič Afan Abazović je organizovao besplatnu turističku turu za sve zainteresovane sugrađane i goste iz drugih gradova kako bi upoznali znamenitosti grada Zenice.

“Već četvrtu godinu zaredom organizujem besplatnu turističku turu kroz Zenicu povodom 20. marta, Dana Zenice, koji se obilježava povodom prvog pominjanja Zenice, 20. marta 1436. godine u dokumentu koji se nalazi u dubrovačkom arhivu. Tura je koncipirana tako da se kroz sam grad prođe i predstave glavne turističke atrakcije, iako grad historijski nije razvijen u Srednjem vijeku i u doba Osmanlija, nego industrijalizacijom za vrijeme Austro-Ugarske monarhije. Ono što je interesantno je što ima veliki broj turističkih tačaka koje su veliki potencijal grada i potrebno je da se te tačke promovišu. Ovo je jedan od načina predstavljanja turističke ponude povodom ovako bitnog datuma kao što je Dan Zenice”, rekao je Abazović za Anadoliju.

Ovakvi projekti su idealna prilika za sve ljude da se bolje upoznaju sa znamenitostima ovog grada i bogatom historijom o kojoj mnogi građani Zenice imaju vrlo malo znanja.

“Ovakvi projekti iziskuju mnogo truda i rada, organizacija ovakvog događaja. Uobičajeno je da turističkog vodiča angažuju mušterije, dok ovdje turistički vodič angažuje mušterije. Ovo ne bih mogao bez podrške određenih sponzora koji su prepoznali i podržali ovaj projekat. Firme imaju svoju reklamu, ja imam svoju neku naknadu, a građani priliku da saznaju brojne informacije iz prve ruke besplatno”, kazao je organizator ture.

“Ovo je svojevrsno prolazak kroz srce grada Zenice i ono što je zanimljivo je što Zenicu zovem ‘zaboravljeni Jeruzalem’, jer imamo bogomolje četiri najveće religije, a prošle godine smo imali i takvu jednu turističku turu te je na ovaj način spojeno nekoliko stotina godina multikulturalnosti i historije Zenice”, rekao je Abazović.

U ovogodišnjoj turi učestvovalo je više od 70 ljudi iz Zenice, ali i iz drugih mjesta (Kakanj i dr.)

Turistička tura je započela od Musalle na Bilmišću gdje su propovjednici Islama prije dolaska Osmanlija stigli na jedan od ulaza u Zenicu prije Drvene ćuprije, ali su tadašnji stanovnici Zenice ubili ove učenjake iz Sirije. Na tom mjestu je dolaskom Osmanlija na ove prostore sagrađeno turbe.

Nakon kratkog predavanja o Musalli i ulazu u Zenicu, tura se zaputila preko Drvene ćuprije koja se prvi put spominje 1557. godine i predstavljala je ulaz u Zenicu. Također ova župa je nazvana Brod upravo zbog prelaza preko ovog dijela rijeke Bosne koji se obavljao zahvaljujući čamcima/brodovima.

Iduća tačka ture je bila Sejmenska džamija za koju je dokazano da je najstarija džamija sa kamenom munarom u BiH, a sagrađena je početkom XVI stoljeća, tačnije između 1507. i 1510. godine.

Kazneno-popravni zavod (KPD Zenica) koji je sagrađen 1886. godine je za vrijeme Austrougarske, Kraljevine SHS, Kraljevine Jugoslavije, NDH, SFRJ i danas BiH bio jedan od najvećih i najzloglasnijih zatvora na ovim područjima. Od svog osnivanja ova Ustanova je predstavljala važan kotač u radu monarhija i država u čijem je sastavu bila. Za vrijeme Drugog svjetskog rata KPD je bio logor Ustaša i Nacista, a u ostatku svog postojanja predstavljao je kaznionicu za veliki broj zarobljenika, bilo političkih bilo kriminalnih. Neki od poznatijih ličnosti koji su bili smješteni u zeničkoj kaznionici su Gavrilo Princip, Vojislav Šešelj, pripadnici Mladih Muslimana…

U samom centru Zenice je smješten Kameni spavač, spomenik civilnim žrtvama posljednjeg rata (njih 92), a pored se nalazio ulaz u Staru čaršiju koji je dolazio iz pravca Drvene ćuprije.

Čuvena Čaršijska džamija ili Sultan Ahmedova džamija je jedna od bisera arhitekture ovog kraja. Sagrađena je prvi put početkom XVI stoljeća, ali prvi trajni objekat na ovom mjestu sagradio je sultan Ahmed III 1720. godine. Džamija je obnovljena 1872. godine i upravo nakon tog obnavljanja formiran je njen trenutni izgled.

Hadži Mazića kuća je također jedan od važnijih spomenika ovog grada, a sagrađena je 1835. godine, prema legendi kupio je Hadži Mazić (Bajrambašić iz sela Jurjevo) i poklonio je Islamskoj zajednici. Danas ova kuća predstavlja sjedište Ureda muftiluka zeničkog.

Također između Čaršijske džamije i Hadži Mazića kuće nalazi se i medresa, koja danas nema funkciju obrazovne ustanove, ali u prošlosti je bila karakteristična po tome što su u njoj zajedno nastavu pohađali i dječaci i djevojčice, a bilo je predavača koji po vjeroispovijesti nisu bili Muslimani.

Simbol ovog grada je i Austrijska česma (u narodu poznata kao Konjska česma) koja je napravljena i puštena u rad prilikom prolaska kroz Zenicu cara Franje Josipa i u njegovu čast je načelnik Zenice Haramandić ovu česmu poklonio građanima Zenice na korištenje.

Učesnici ture su nakon toga U Staroj čaršiji degustirali tradicionalno zimsko piće salep, koje se proizvodi u jednoj od najstarijih slatičarni u Zenici.

Nakon degustacije ovog tradicionalnog pića, učenici su obišli i divnu Sinagogu građenu između 1858. i 1864. godine u pseudomaurskom stilu gradnje. Sinagoga je jedan od simbola grada Zenice, a kroz svoju historiju je imala različite namjene. Karakterisao je i sat koji se nalazio iznad ulaznog portala i bila je jedina takva sinagoga u BiH.

Šetnjom kroz Titovu ulicu učesnici ture su obišli samo jezgro grada, Kameni most, kuće u kojima su se krili Ilegalci (Partizani) za vrijeme Drugog svjetskog rata, kao i BNP, Staru općinu, staru željezničku stanicu.

Nakon obilaska Crkve Sv. Ilije koja je sagrađena 1870. godine, dok sadašnja potiče iz 1910. godine i upoznavanja sa historijom ovog objekta, tura se uputila ka Bilinom polju. U dvorištu Crkve Sv. Ilije nalazi se statua Gospe koju je izradio slikar-kipar Anto Kajinić, a statua je postavljena 1993. godine u jeku ratnih dešavanja i dan danas krasi dvorište.

Na Bilinom polju je završila tura predavanjem o Bilinopoljskoj izjavi Kulina bana, kao i historijskom značaju ove izjave. Afan Abazović je istakao da Zenica ima veliki turistički potencijal i mnogo neispričanih priča i da sa malim ulaganjima ovaj zaboravljeni Jeruzalem može postati jedan od centara turizma BiH.

Zenica se prvi put spominje u dokumentima Dubrovačke republike iz 1436. godine i ovo je bio svojevrsan poklon gradu Zenici.

Sponzori ture su bili Slastičarna “Bećirović” Zenica, nacionalni restoran “Salčinović” Zenica, putnička agencija “Biss-tours” Zenica, caffe-i “Korzo” i “Hennessy” Zenica, stomatološka ordinacija “Dr Neira Dizdarević” Zenica, džemat džamije “Ensar” Zenica, “AG Shop Jašarević” Zenica, optike “A2” i “Sven” Zenica, udruženje građana “Virtua” Zenica, praonica tepiha “TopClean” Zenica, “GOG” Zenica, pekara i restoran “Pruščanović” Zenica i “Sprind” Sarajevo.

Tura je trajala dva i po sata, a učesnici su obišli: Musalla (Bilimišće) – Drvena ćuprija – Sejmenska džamija – Kazneno-popravni zavod – kružni tok kod Doma Armije – Trg Alije Izetbegovića – Kameni spavač – Čaršijska džamija – Sinagoga – Kameni most – Titova – Islambegovića put – zgrada Bosanskog narodnog pozorišta – kružni tok kod hotela „Rudar“ – Gradski park – katolička crkva sv. Ilije – stadion Bilino polje – park Kulina bana.

Haris Dž.

FOTO: Anadolija/Haris Badžić i Haris Dž.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno