Ostali sportovi

FOTO: Bernardina Hadžiselimović i Ilma Gunjević pobjednice Osmomartovskg šahovskog turnira u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U čast Međunarodnog dana žena, 8.marta, Šahovski klub „Čelik“ Zenica organizovao je danas, 07.marta 2023.godine „Osmomartovski šahovski turnir“, pozivnog karaktera.

Turnir se odigrao u Šahovskom domu u Zenici uz učešće 14 takmičarki.

Direktor turnira bio je Vedad Šestić, predsj  ŠZZDK i ŠK „Čelik“, koji se obratio prisutnim i otvorio ovaj turnir. Prisutnim se obratio i jedan od sudija turnira, IM Goran Trkulja.

Turnir je bio raspodijeljen u dvije kategorije: „prva“ i „druga“ grupa. Tempo igre bio je 10 minuta po igračici.

U prvoj grupi, u kojoj su nastupile „iskusnije“ igračice, učestvovalo je devet šahistkinja.

Turnir se igrao po švicarskom sistemu od pet kola. Nakon pet odigranih kola prvo mjesto zauzela je Bernardina Hadžiselimović sa svih pet osvojenih poena. Drugo i treće mjesto podijelile su sestre Kos: Elma i Adna sa po 3,5 poena. Radi boljih dodatnih kriterija Elma je zauzela drugo mjesto, a Adna Kos treće mjesto.

U drugoj grupi su nastupile nade ŠK „Čelik“ Zenica. Bilo ih je ukupno pet i igrale su takmičenje po berger sistemu (svaka protiv svake). Nakon pet odigranih kola, prvo mjesto zauzela je Ilma Gunjević sa osvojenih tri poena. Od drugog do četvrtog mjesta bile su igračice sa dva osvojena poena i odlučivao je dodatni krtiterij. Prema tome, drugo mjesto zauzela je Hannah Lukšić, treće mjesto Sofija Jovičić i četvrto mjesto Lana Lukšić. Peto mjesto sa jednim osvojenim poenom zauzela je Luna Ahmetspahić.

Za igračice su pripremljene  specijalne nagrade, kao i zahvalnica za učešće na turniru.

Želja Organizatora je bila da na turniru okupi šahistkinje koje su ostavile ili će tek ostaviti traga u zeničkom i bosanskohercegovačkom šahu. Iako ima takmičarski karakter, rezultati je bio u drugom planu, a puno važnije je da se svi zajedno prisjetimo šahovskih uspjeha, lijepih uspomena uz fino druženje kroz priču i igranje šahovskog turnira.

Organizator je obezbijedio osvježavajuća pića, kolače i simbolične poklone za pripadnice ljepšeg spola.

Sudije turnira bili su NA Dino Marković, NA Belmir Miskić i IM Goran Trkulja.

E.Imamović

Foto E.Imamović i D. Marković



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno